KKK

Korduma kippvate küsimuste rubriigist leiate küsimused – vastused erinevatele enim meile saabunud teemadest. Alati on kõik kuni 26-aastased (26 aastased kaasa arvatud) noorted oodatud noorte nõustamiskeskusesse, kus kõik teenused ja külastus on TASUTA. Kõikide noorte nõustamiskeskuste kontaktid leiab siin.

Korduma kippvate küsimuste rubriigist leiate küsimused – vastused erinevatele enim meile saabunud teemadest.

Alati on kõik kuni 26-aastased (26 aastased kaasa arvatud) noorted oodatud noorte nõustamiskeskusesse, kus kõik teenused ja külastus on TASUTA.

Kõikide noorte nõustamiskeskuste kontaktid leiab siin.

Pillid ja päevad

Olen pille kasutanud ühe kuu. Praegu on juba 4. pillivaba päev ja menstruatsioon pole alanud. Kas ma olen rase? Kasutasin vahepeal ka antibiootikume, mis võisid pillide toimet mõjutada. Tegin 12 päeva peale ravimi võtmist rasedustesti, mis oli negatiivne. Täna algas pruunikas määrimine. Kas tegemist võib olla päevade algusega?

Saan aru, et kasutad  pille esimest kuud. Antibiootikumide ravi oli samaaegselt pillidega. 12 päeva peale antibiootikumide võtmist tegid rasedustesti, mis oli negatiivne. Neljandal pilli vabal päeval tekkis pruunikas, vähene voolus. Soovid teada, kas see on menstruatsioon või menstruatsiooni algus. Pillidega menstruatsioon ei pruugi tekkida pillivaba nädala esimesel päeval, vaid algabki nii nagu sinul umbes kolmandal, neljandal või viiendal päeval ja kestab ka siis, kui peaksid uue pillipakiga alustama. See on normaalne ja peale 7-päevast pausi tuleb igal juhul alustada uuesti pillidega, muidu võib rasestumisvastane kaitse kaduda. See on normaalne, et menstruatsioon on vähesema verega (ainult määrib) kui tavaliselt, ning kestab vähem aega kui tavaliselt. See on pillide toime ja midagi halba selles ei ole. Tavaliste antibiootikumide kasutamine pillide toimet ei mõjuta (välja arvatud üksikud antibiootikumid, mida kasutatakse ainult tuberkuloosi ravis, mitte muul juhul), seepärast pole vaja lisakaitset kasutada. Edaspidi, kui peaks olema vajalik samaaegselt pillidega kasutada pillide toimet mõjutavat ravimit, siis tuleks kindlasti ravi ajal ja 7 päeva peale ravi lõppu kasutada lisaks pillidele vahekorras olles ka kondoomi.

Topeltmeetod

Mul ei ole püsisuhet, kuid olen aeg-ajalt vahekorras muude partneritega. Kasutan alati kondoomi, kuid samas muretsen pidevalt võimaliku raseduse pärast. Mis Teie arvate, kas võiksin pille koos kondoomiga kasutada ka siis, kui mul ei ole püsipartnerit, või tuleb see tervisele pigem kahjuks? Kas pille saab välja kirjutada ainult perearst või on näiteks noorte nõustamiskeskuses töötaval arstil neid võimalik välja kirjutada? Ja kas pillide saamiseks on vaja ka kontrollis käia?

Teie mure ja hirm on täiesti mõistetavad ja ka lahenduse sellele olete juba ise leidnud. Kondoom on väga hea vahend kaitseks seksuaalsel teel levivate haiguste vastu, aga rasestumisvastane kaitse on hormonaalsetel rasestumisvastastel vahenditel kindlam. Võite rahulikult hakata pille kasutama ja lisaks saate kasutada kondoomi, et vältida haigusi. See on väga vastutustundlik käitumine. Pilliretsepti saate küsida noorte nõustamiskeskusest. Kontaktid leiate kirja lõpust. Nõustamiskeskuste külastamine on noortele kuni 24-eluaastani tasuta (24.k.a.). Pillide saamiseks ei pea eelnevalt naistearsti juures kontrollis käima. Seda saate teha siis, kui tunnete, et olete kontrolliks valmis. 

Pillid ja päevad

Olen Novynette pille võtnud juba mitu aastat. Mingi aeg tekkis soov pausi pidada. Nüüdseks olen juba 4 kuud tabletivaba olnud, kuid päevasid pole ikka veel tulnud. Tahaks hakata uuesti pille võtma, aga neid peab alustama ju päevade esimesest päevast? Mida siis nüüd teha? Kas võin ikka hakata võtma?

Saan sinu kirjast aru, et lõpetasid pillide lõpetamise, kuid oma menstruatsioon veel taastunud ei ole. Sooviksid alustada uuesti pillide kasutamist. On täiesti normaalne, et pärast pillide kasutamise lõpetamist on oma menstruaaltsükkel pisut sassis ja normaalse tsükli taastumine võib võtta veidi aega. Seda juhtub tavaliselt siis, kui tsükkel ka enne pillide kasutamist ei olnud regulaarne. Muul juhul taastub oma tsükkel enamasti kohe. Tavaliselt taastub pärast pillide kasutamise lõpetamist selline menstruatsioonitsükkel nagu sul oli enne nende alustamist. Menstruatsioontsükli häire võib kesta 2- 6 kuud. Menstruatsioonitsükkel on periood alates eelneva menstruatsiooni esimesest päevast kuni järgmise menstruatsiooni esimese päevani. Ideaalis tuleb pillide kasutamist alustada menstruatsiooni ehk veritsuse esimesel päeval, siis algab rasestumisvastane kaitse koheselt. Pillide võtmist võib alustada ka mõnel suvalisel päeval, kuid sellisel juhul peab olema raseduse võimalus täiesti välistatud ja siis algab rasestumisvastane kaitse alles 7 päeva pärast pillide võtmist ja vahekorra ajal tuleks kasutada juurde lisakaitset. Kui on raseduse kahtlus, siis tuleks eelnevalt ikkagi teha rasedustest. Test hakkab rasedust 10-14 päeva pärast kaitsmata vahekorda näitama ning seda soovitatakse teha hommikusest uriinist, kuna selles on rasedushormooni hulk kõige suurem ööpäeva jooksul. Testile on lisatud täpne kasutamisjuhend ja neid on võimalik osta apteegist.

Pillide koostoime ravimitega

Kasutan Ammily pille ja käesoleval pillivabal nädalal võtan põiepõletiku tõttu antibiootikum Nitrofurantoiini. Kas peaksin uues paki alguses 7 päeva kondoomi juurde kasutama? Kas antibiootikumid mõjutavad üldse pillide toimet?

Teil ei ole põhjust muretseda, pillidel ja nimetatud ravimil puudub koostoime ja lisakaitset kasutama ei pea. Samuti ei pea muretsema muude tavakasutuses olevate antibiootikumide võtmisel, kuna antibiootikumid ei mõjuta pillide toimet. Kunagi arvati, et mõjutavad, seepärast ärge kahelge, kui loete mõne pilli infolehte.

Pillide koostoime ravimitega

Tahtsin küsida, kas ravim Vermox vähendab beebipillide toimet? Olen kasutanud Yasminelle pille paar aastat. Hiljuti oli kokkupuude potentsiaalselt haige kassiga ja arst käskis igaks juhuks ussivastase ravimi sisse võtta. Kas see mõjutab pillide toimet?

Osad ravimid võivad tõepoolest mõjutada pillide tõhusust, kuid Vermox nende hulka ei kuulu. Üldiselt on info selle kohta ära toodud ka ravimi infolehel.

Pillid ja rasedus

Kas pillide pikaajaline võtmine võib mõjutada tulevikus laste saamist? Kas peaks vahepeal pausi tegema ja kehal puhata laskma?

Pillide pikaaegne kasutamine ei mõjuta kuidagi Teie viljakust. Vältides võimalikke tüsistusi, mis võivad kaasneda soovimatu rasedusega, aitab pillide kasutamine kaasa viljakuse säilitamisele. Lihtsalt niisama pillide tarvitamises pauside pidamisel pole mingit meditsiinilist põhjendust. Pillidest tuleb loobuda, kui soovite rasestuda või kui ilmnevad mingid tervisehäired, mille korral kombineeritud pillid on vastunäidustatud. Mingit ajalist/ealist piiri pillide kasutamises pole.

Pillid võtmine peale pausi ja veritsus

Kasutasin Gesytil beebipille päris kaua aega ning paar kuud tagasi lõpetasin nende võtmise. Eelmisel korral möödus kasutamisaeg kõrvalmõjudeta. Nüüd kaks kuud hiljem alustasin uuesti uue pakiga ning mul on pidev veritsus. Praegu on mul lõppemas esimene leht. Kas ma peaksin muretsema või saan midagi teha, et veritsus lõppeks? Kas peaksin beebipillide võtmise lõpetama?

Saan aru, et alustasid hiljuti uuesti pillide kasutamist ja nüüd on mureks pidev veritsus. Selline määriv veritsus paari esimese kasutuskuu jooksul on tavaline. Isegi kui kasutasid ka eelnevalt täpselt samasid pille, võib uuesti alustamisel seda ette tulla. Selles ei ole midagi haiguslikku ja rasestumisvastane toime sellepärast ei vähene. Võta pille korralikult edasi, nagu kasutusskeem seda ette näeb. Kui aga veritsemine Sind ikka väga häirib või jääb määrimine püsima ka edasistel kuudel, oleks soovitatav pille vahetada. Selleks peaksid pöörduma naistearsti vastuvõtule. Üheks võimaluseks on pöörduda noorte nõustamiskeskusesse, kus on teenused kuni 24-aastastele noortele (24.k.a.) tasuta. Nõustamiskeskuste kontaktid leiad kirja lõpust.

Pillidega alustamine ja veritsus

Alustasin paar nädalat tagasi Gesytil pillidega ja siiani püsiv kerge määriv veritsus. Tean, et see on pillide kõrvaltoime ja see möödub, aga kui kaua see kesta võib?

Sain kirjast aru, et muretsed pillidega alustamise järgselt püsiva määrimise/veritsuse pärast. Tegemist on pillidega alustamisel kõige sagedamini tekkiva ohutu ja mööduva kõrvaltoimega. Kuigi kõige sagedamini ei esine pillidel üldse mingeid kõrvaltoimeid. Nimelt igal ravimil, mida tarvitatakse, võivad esineda ka mõned kõrvaltoimed. Pillide puhul on nendeks näiteks nn. läbimurdeveritsused (määrimised), kerge iiveldustunne, peavalu, võib olla kerget alakõhu või-selja valu. Tavaliselt mööduvad need kõrvaltoimed esimese paari tarvitamiskuu jooksul. Kui Sinul ka ülejärgmise pillilehe ajal tekib sarnane määrimine, siis soovitan uuesti pöörduda oma arsti vastuvõtule. Pikemalt püsiv määrimine vihjab reeglina sellele, et nendes pillides sisalduva naissuguhormooni hulk jääb Sinu organismi jaoks pisut madalaks ning vajaks korrigeerimist. Rasestumisvastane toime on hoolimata sellisest määrimisest tõhus ning sellepärast sa muretsema ei pea. Kuid ebamugav on ta ikkagi.

Pillid ja söögiisu

Hakkasin 5 kuud tagasi pille kasutama. Kõrvaltoimeid pole seni olnud. Viimase kahe kuu jooksul aga on tõusnud söögiisu ja kaal. Just kõhu piirkonnas on näha kõige rohkem “suurenemist”. Olen pille võtnud korralikult, vahele ei ole ühtegi jäänud. 4 päeva tagasi oli ka menstruatsioon. Kas on võimalik, et see kõhu suurenemine on tingitud rasedusest? Või võib see olla lihtsalt pillide mõju? Sest muid eluharjumusi ma muutnud ei ole alates pillide võtma hakkamisest ja just nüüd on toimunud see muutus. 

Saan aru, et Sinu mureks on kehakaalu suurenemine. Kirjutad, et kasutad pille korrektselt. Sel juhul on rasestumise võimalus äärmiselt väike. Pillid võivad küll esimestel kuudel vedeliku arvelt veidi kaalu tõsta, aga see enamasti langeb hiljem. Kuna kaal on tõusnud viimasel paaril kuul, aga pille võtad viis kuud, ei ole tõenäoline, et see saaks olla pillidest. Kuna pille on kasutatud juba üle 50 aasta, on jõutud teha ka suuri tuhandeid naisi hõlmavaid uuringuid ja neis on leitud, et pillikasutajate seas on sama palju naisi, kellel kaal tõuseb, langeb ja jääb samaks, kui naiste seas, kes pole kunagi pille kasutanud. Seepärast on tõenäoliselt kaalu tõusu põhjus milleski muus, miks isu on suurenenud ja kaal selle tagajärjel tõusnud. Kuna hiljuti oli menstruatsioon ja sa pole pille unustanud, on rasedus väga ebatõenäoline. Kindluse mõtte võid muidugi teha rasedustesti. Soovitan sul täpsemalt jälgida toitumisharjumusi, aga kui sind probleem endiselt häirib, siis võid pöörduda naistearsti vastuvõtule (noorte nõustamiskeskuste kontaktid leiad kirja lõpust). Kõik teenused on nõustamiskeskustes kuni 24-aastastele noortele (24.k.a.) tasuta. Kui kaaluprobleem ei lahene ka siis, kui toitumist muudad, on võimalik ka pille vahetada või proovida mõnda teist tõhusat rasestumisvastast meetodit.

Pillid ja veritsus

Kasutan Yasminelle pille üle aasta ja nüüd paari viimase kuu jooksul on pillide võtmise ajal esinenud määrimist. Kas see tähendab midagi halba? Plaanin ka arstile aja panna, aga sinna kulub mitu nädalat. Kas võin seni pille edasi võtta?

Kui pillide kasutamise ajal tekib veritsus, siis seda nimetatakse vahemäärimiseks ja see ei ole tervisele ohtlik, lihtsalt ebamugav. Samuti on selle ajal olemas ka rasestumisvastane kaitse ning see ei ohusta partnerit. Põhjuseid, miks vahemäärimine võib tekkida, on mitmeid. Näiteks: 1. Pilli hormoonannusest ei piisa menstruatsioonitsükli kontrollimiseks ja võib osutuda vajalikuks rasestumisvastase preparaadi vahetus nt. mõne teise pilli vastu. 2. On tekkinud põletik suguteedes. Seda saab tuvastada günekoloogilise läbivaatuse käigus võetavate analüüsidega. Seda, kui kaua vahemäärimine kestab ei oska öelda. Kuid ta võib kesta isegi kogu tsükli, seega ära ehmata. Kui oled peale viimast kontrolli partnerit vahetanud, soovitan minna end testima. 3. Kõige sagedamini võib vahemäärimist tekkida, kui on üks või mitu pilli unustatud võtta. Kui unustasid ühe tableti, siis rasestumisvastane kaitse ei vähene. Kui unustasid kaks või rohkem pilli, võib kaitse olla vähenenud. 4. Viimasel ajal on olnud stressi/pinge periood, mis ka võib tsüklihäiret tekitada. Kui Määrimine jätkub järgmisel kuul, võiks minna kontrolli ja kui põletik on välistatud, vahetada pille. Kindlasti ei ole asi nii kriitiline, et arsti juurde peab esimesel võimalusel saama, arsti visiit 3-4 nädala pärast on täitsa normaalne. Kindlasti võid pille edasi võtta, kuni arsti juures ära käid.

Pillid ja veritsus

Olen võtnud Lindynette 20 pille juba neli aastat, kuid nüüd tekkis esimest korda veritsus keset pillipakki. Ma olen võtnud pille korralikult, ükskord jäi vaid poolteist tundi hilisemaks aeg. Kas oskate öelda, millest võib see tingitud olla? 

Vahel on selline ebareeglipärane veritsus lihtsalt mingisuguste asjaolude kokkulangemine, mis esineb ainult ühe tsükli jooksul ja edaspidi on kõik jälle tavapärane. Selline veritsus ei ole tervisele ohtlik ja ei mõjuta pillide rasestumisvastast toimet. Vahel juhtub, et sellised veritsused tsükli keskel hakkavad korduma kuust kuusse. Sellisel juhul tuleks sellest oma naistearstiga rääkida ja kasu oleks pillide vahetamisest veidi teistsuguse koostisega pillide vastu.

Pillid ja kõrvaltoimed

Soovin teada, millised rasestumisvastased vahendid mulle sobiksid. Mul on kindel partner ja haigusi mul ei ole. Mu arst on mulle kahel korral pillid välja kirjutanud, aga ma pole neid julgenud välja osta, kuna kardan kõrvaltoimeid.

Olete mures vahel harva esinevate võimalike kõrvaltoimete pärast. Pole põhjust. Tavaliselt pillid kõrvaltoimeid ei tekita. Need võivad esineda ajutiselt pillide võtmise alguses. Harvadel juhtudel esineb ebaregulaarset vereeritust, iiveldust, peavalu, rindade hellust, kaalu langust või tõusu, meeleolumuutusi. Kaalutõus piirdub enamasti paari kiloga ning on peamiselt tingitud vedeliku peetusest kudedes. Kui kõrvaltoimeid ei kao iseenesest paari esimese kuu jooksul, tuleb arstiga nõu pidada. Tõenäoliselt soovitab arst sellisel juhul vahetada pillid veidi teistsuguse koostisega pillide vastu. Ostke rahulikult Teile välja kirjutatud pillid ja hakake kasutama. Suure tõenäosusega ei kaasne sellega mingisuguseid probleeme. Kui siiski tekivad kõrvalmõjud, mis iseenesest ei kao, oskab Teie arst Teid edasi aidata.

Pillid ja päevade edasilükkamine

Mul on selline küsimus. Rasestumisvastasevahendina kasutan pille. Ma sooviks pillide abil oma mensese edasi lükata. Kas sellisel juhul jätan pillivabaperioodi vahele ehk võtan kaks lehte pille järjest ? Kas see võib kuidagi halvasti mõjuda?

Pillidega võite oma veritsuse vahele jätta täpselt nii, nagu seda oma kirjas kirjeldate – ei tee tavapärast seitsmepäevast pausi vaid alustate kohe uue pillilehega ja teete pausi alles siis, kui ka teine leht võetud. See ei kahjusta tervist.

Pillid ja päevad

Võtan rasestumisvastaseid pille nimega Yaz. Nende võtmisel ei ole tabletivaba perioodi, uue pakiga peab alustama kohe. Kuidas ma saaksin oma päevade algust ettepoole ja tahapoole nihutada? Veel: kas tupe pärmseeneinfektsiooni vastased ravimid nagu Fluconazol vähendavad pillide toimet? 

Soovisid teada, kuidas Yaz tablettidega on võimalik mensest edasi lükata ning kas Fluconazoli tablett vähendab rasestumisvastaste tablettide mõju. Yaziga on võimalik küll oma veritsust edasi lükata. Kindlam viis selleks on kui tarvitad pakist esimesed 24 pilli (kuni viimane roosa on võetud), seejärel jätkad kohe järgmise pakiga ehk jätad valged platseebotabletid vahele ning tarvitad paki lõpuni. Teine küsimus puudutas Fluconasol tableti tarvitamist. Teadaolevalt võib kõiki pille ja Fluconazoli kasutada koos, rasestumisvastast kaitset see ei vähenda.

Pillid ja pillivaba nädal

Ma kasutan Yasminelle pille. Hiljuti kestis mul tabletivaba aeg 6 päeva, mitte 7. Kas see vähendab pillide mõju?

Saan kirjast aru, et tegid Yasminelledega pausi seitsme päeva asemel kuus päeva ja küsid, kas see võiks vähendada pillide toimet? Muretsemiseks põhjust ei ole, sest rasestumisvastane kaitse säilis täielikult. Paus ei tohi kunagi olla pikem kui seitse päeva, kuid alati võib olla lühem. Pausi lühendades saab muuta nädalapäeva, millal alustad pillidega ja millal algab menses. Kui soovid, et menses algaks reede asemel teisipäeval, siis teed 7 päeva asemel 4-päevase pausi.

Pillid ja akne

Alustasin poolteist kuud tagasi pillide Jeanine võtmist. Arst kirjutas need, kuna mul on probleeme aknega. Pakendi infolehel on kirjas, et ravib kergemat ja keskmise tugevusega aknet. Küsimus on selline: millal taoline toime võib avalduda, kuna senini on nahk veel hullemaks läinud? Näole on tekkinud lausa suured mädased vistrikud, mida varem esines harva. Kas see võib tingitud olla sellest, et keha alles harjub hormoonidega? 

Tänan, et meile kirjutasid. Sain aru, et muretsed pillidega alustamise järgselt ägenenud akne pärast. Jeanine peaks tõesti mõjuma soodsalt nii näonahale, kui ka küüntele ja juustele, kuid see toime algus võib võtta aega kuni 6 kuud. Mõnikord võib akne esimesel paaril pillitarvitamise kuul hoopis hullemaks minna, kuid see peaks seejärel märgatavalt paranema. Kui olukord ei muutu paremaks ka järgmisel kahel kuul, soovitan Sul uuesti pöörduda arsti vastuvõtule ja proovida pillivahetust. Kui tegemist on keskmise tugevusega aknega, saab teinekord kiirema efekti Clormetini või Diane/Cypretili/Femina-nimeliste (viimased kolm on sama toimeainega) pillidega.

Pilli unustamine

Olen Gesytili kasutaja ja tablett jäi võtmata esimese nädala viimasel päeval. Avastasin seda alles teise nädala teisel päeval, et võtan vale päeva tablette. Võtsin kohe vahelejäänud tableti ja igaks juhuks ka sospilli. (Lugesin pilli infolehelt, et kui olin tabletivabadel päevadel vahekorras, siis soovitav oli võtta sospill või kasutada teisi kaitsevahendeid). Teiseks olin enne ja pärast vahelejäänud pilli vahekorras ilma lisa kaitseta. Kas võin jätkata tablettide võtmist vastavalt skeemile või peaksin pigem pöörduma arsti poole, et kontrollida kas pole rase?

Kui unustada üks pill võtmata õigel ajal pillipaki ükskõik, millisel nädalal, siis pillide rasestumisvastane toime ei vähene ja lisakaitset pole vaja. Kui unustad ka teise tableti võtta kasvõi ühe tunni esimesel nädalal, võib pillide toime väheneda. Õige käitumine kahe tableti unustamisel esimesel nädalal on võtta koheselt üks unustatud pill ja seejärel järgneva 7 päeva jooksul vahekorras olles lisakaitsena kasutada kondoomi. Pillide infolehed on osalt vananenud ja soovitavad olla ka liigselt kartlikud ja seepärast soovitavad lisakaitset ka ühe pilli unustamisel. Tavapäraselt soovitataksegi ununenud pill võtta koheselt kui unustamine meelde tuleb, kuid võtta tuleks vaid viimane tablett, kõiki ununenud pille võtta pole mõtet. Kaks päeva hiljem võetud pill ei avalda enam soovitud mõju. Edasi peaksid jätkama pillide võtmist vastavalt skeemile. Pillide võtmist katkestama ei pea ja koheselt arsti vastuvõtule samuti pöörduma ei pea. Kui oleksid unustanud ka teise tableti kasvõi ühe tunni, oleks soovitav teha rasedustest 10 päeva pärast viimast kondoomita vahekorda peale pilli unustamist. Kui rasedustest on negatiivne, siis naistearsti vastuvõtule minema ei pea. Kuid positiivse testitulemuse puhul peaksid pöörduma naistearsti vastuvõtule. Täpsemalt võid lugeda õige käitumise kohta pillide unustamisel Amori kodulehelt www.amor.ee

Pilli unustamine

Mida teha, kui unustasin võtta 4 järjestikust pilli?

Saan aru sinu kirjast, et kasutad Cypretil tablette, mis on akne ravi eesmärgil, kuid hoiavad ära ka raseduse. Oled 4 päeva jätnud võtmata ning soovid teada, kuidas tablettide võtmist jätkata. Kuna on tekkinud 4-päevane paus, siis tuleb kindlasti kasutada vahekorras olles kondoomi. Oleneb, mitmendal nädalal sa pillid unustasid. Kui see jutus 1. Või 2. nädalal pillipaki algusest arvestatuna, siis tuleb jätkata sama pakiga ja kasutada kondoomi lisaks, kuni oled 7 päeva jälle pille võtnud. Kui unustamine juhtus 3. paki nädalal, on kaks võimalust: võiksid teha kohe 7-päevase pausi (4 päeva oli juba ära, ehk kolm veel ) ja siis alustada uue pakiga. Viimasel juhul pole lisakaitset vaja kasutada. Sel juhul muutub arvatavasti uue pakiga alustamise päev. Teine võimalus on jätkata sama pakiga lõpuni ja alustada ilma pausita kohe järgmist pakki ja kasutada kondoomi lisaks, kuni oled 7 päeva järjest pille võtnud ja siis jätkata tavapäraselt. Kuna tablettide võtmine on vahepeal katkestatud, siis võib tekkida veritsus ning rasestumisvastane toime võib olla nõrgenenud. Kui oled olnud vahekorras pausi ajal või 1 nädal enne ootamatult tekkinud pausi, siis soovitaksin 10 päeva peale vahekorda teha kindlasti ka igaks juhuks rasedustest. Edaspidi soovitan unustamise vältimiseks võtta pille hommikul kohe ärgates, nt enne hammaste pesemist, siis tuletab hambapesu sulle meelde, et pidid pilli võtma. Isegi, kui ärkad erineval kellaajal, pole midagi, rasestumisvastane kaitse sellest ei vähene.

Pillid ja migreen

Kas diagnoositud migreeniga võib võtta pille? On see kuidagi kahjulik või ohutu? 

Kui on tegemist migreeniga, millele eelneb või kaasneb aura (ajutised nägemishäired, kõnehäired, ühe kehapoole nõrkus või tuimus), siis tavalisi kombineeritud hormonaalseid rasestumisvastaseid pille ei ole soovitav võtta, sest on tõusnud insuldirisk. Üksikutel juhtudel, kui kasu ja võimaliku kahju suurus on hoolikalt kaalutud ja muud vahendid ei sobi ning patsient on teadlik riskidest, neid siiski kasutatakse. Kui migreeniga nägemishäireid ei kaasne, siis võib pille võtta juhul, kui pillide võtmine ei muuda migreenihoogude esinemist sagedasemaks. Kui Teil on nägemishäirega migreen, siis saate võtta pille, mis sisaldavad ainult ühte tüüpi naissuguhormooni – gestageeni. Eestis on nad saadaval nimetusega Cerazette või Desirett. Rääkige sellest oma naistearsti või noortenõustajaga lähimast noorte nõustamiskeskusest (andmed leiad kirja lõpust). Nemad oskavad Teid kindlasti aidata.

Spiraal

Unustan pidevalt pille võtta ja olen mõelnud muudele vahenditele. Kas spiraali oleks võimalik saada? Kui palju see maksab? 

Kõik inimesed ei ole tõesti head tabletineelajad, sest igapäevaselt vajalik tegevus kipub ununema. Sellepärast ongi mõeldud välja sellised rasestumisvastased meetodid nagu plaaster ja tuperõngas, mille puhul igapäevane meelespidamine vajalik ei ole. Plaaster ja tuperõngas on tegelikult täpselt samasugused ja sama tõhusad rasestumisvastased vahendid nagu pillid, lihtsalt hormooni manustamise viis on erinev. Kuna olete väga noor, siis Teie puhul oleks eelistuseks just pillid, plaaster, tuperõngas. Plaastrit vahetatakse kord nädal ja tuperõngast kord kuus. Kui soovid täpsemat teavet, soovitan lugeda www.amor.ee sellekohaseid artikleid.Noortele on mõeldud ka rasestumisvastane hormoonspiraal Fleree. Selle toime on lokaalne, ainult emaka sees ja kestab 3 aastat ja see muudab menstruatsioonid verevaesemaks ning ei mõjuta munaraku küpsemist. See maksab umbes 53 eurot. Kõigist võimalustest soovitan rääkida noortenõustajaga lähimast noorte nõustamiskeskusest, kes aitab valida sobivaima meetodi. Pillide võtmise meelespidamisel aitaks hästi ka meeldetuletus näiteks telefonis.

Spiraal

Sooviksin lasta endale paigaldada spiraali, kuna tean, et ei soovi lapse veel mitmeid aastaid. Samas olen kuulnud, et spiraale sünnitamata naistele ei paigaldata, kas see on tõsi?

Varem arvati tõesti, et sünnitamata naistele ei tohiks spiraali paigaldada, kuna arvati, et siis on suurenenud oht põletiku ja selle tüsistuste tekkeks. Tänapäevaks on mitmed uuringud selle väite ümber lükanud, seega spiraal ei tõsta põletikuriski. Kindlasti tehakse enne spiraali paigaldamist seksuaalsel teel levivate haiguste suhtes analüüsid ja vajadusel ravi. Spiraale on kahte sorti: vaskspiraal ja hormoonspiraal. Vaskspiraali sünnitamata naistele siiski ei soovitata, kuna neil on sageli valulikud ja vererohked menstruatsioonid ja vaskspiraal muudab menstruatsioonid veel vererohkemaks ja valulikumaks. Noortele sobib hästi 3-aastane hormoonspiraal Fleree, mis on spetsiaalselt noortel mõeldud ja see on väike, seepärast on seda sünnitamata naisele kergem paigaldada. Hormoonspiraal erineb pillidest selle poolest, et sisaldab ainult üht – gestageenset naissuguhormooni ja tema toime on peamiselt emakasisene, munasarjade tööd see ei mõjuta. Fleree muudab emaka limaskesta õhukeseks, mistõttu ei saa viljastunud munarakk sinna kinnituda ja seepärast hoiab see ära raseduse vähemalt 3 aastat.

Tuperõngas

Mu tüdruk kasutab rasestumisvastast rõngast. Kas seksides on mingeid piiranguid, mida ei tohiks teha? Mida teha, kui rõngas vahekorras olles välja tuleb?

Saan kirjast aru, et parter kasutab rasestumisvastase vahendina tuperõngast ja tekkisid seoses sellega mõned küsimused. Tuperõngas ehk Nuvaring on kombineeritud hormonaalne rasestumisvastane vahend, mis sisaldab sünteetilist kollaskehahormooni ja östrogeeni. Kui pillide kasutamisel satuvad toimeained seedekulglasse ja sealt edasi vereringesse, siis tuperõngast imenduvad toimeained läbi tupe limaskesta üldisesse vereringesse ja hoiavad sel teel ära munaraku küpsemise ja seepärast ka raseduse. Tuperõngas kuulub usaldusväärseimate rasestumisvastaste meetodite hulka, kuna korrektse tarvitamise korral saab rasedust vältida ligi sajaprotsendilise tõenäosusega. Unustamise ja muude vigade tõttu on tõhusus umbes 98–99%. Kui on soov partnerit rahuldada suuseksiga või näppudega, siis seda võib julgelt teha. Kui juhtub, et rõngas tõmmatakse kogemata välja, siis see tuleb lihtsalt tagasi lükata. Kui rõngas segab, on lubatud see vahekorra ajaks tupest välja võtta. Rõngas võib tupes väljas olla isegi kuni kolm tundi. Pärast tuleks rõngas üle loputada ja tagasi panna. Oluline on, et ei unustataks rõngast peale vahekorda kohe tuppe tagasi panna. Asendite osas samuti ei ole mingeid piiranguid.

Tuperõngas

Alustasin esimest korda Nuvaringi kasutamist 14 päeva tagasi, siis kui mul menstruatsioon algas. Tavaliselt kestab see on mul 7 päeva koos määrimisega. Seekord aga määrib mul siiamaani. Vahepeal on mitte kuigi tugevad pistelised valud munasarjade piirkonnas. Kas see võibki niiviisi olla ja peaks normaliseeruma mingi aja jooksul? Või peaksin naistearsti juurde oma murega pöörduma, et ta mu läbi vaataks ja nõu annaks?

Kui hakata kasutama hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid, sealhulgas tuperõngast, siis võib esimestel kuudel esineda läbimurdeverejooksu (määrimist) ka pikemalt või tuperõnga kasutamise ajal. Samuti võib menstruatsioon, mille ajal hakkasid tuperõngast kasutama, olla tavapärasest pikem. See on tavaliselt tingitud sellest, et tuperõngaga saadav naissuguhormoonide doos jääb ebapiisavaks emaka limaskesta stabiilsuse tagamiseks. Mõne aja möödudes tavaliselt organism kohaneb uue olukorraga ja ka veritsusi/määrimisi ei tohiks enam olla. Kuid kui selline määrimine püsib pikemalt kui 2 esimest kuud, siis peaksid pöörduma naistearsti vastuvõtule ja nõu pidama edasise suhtes. Kui valulikud pisted munasarjade piirkonnas jätkuvad pikemalt kui määrimine või muutuvad tugevamaks, siis peaksid samuti pöörduma naistearsti vastuvõtule. Hetkel võid veel mõnda aega oodata.

Tuperõngas ja päevade edasilükkamine

Kuidas saaks Nuvaringiga menstruatsiooni vahele jätta? Kas siis, kui on rõnga äravõtmise aeg, võtan rõnga ära ja panen kohe uue asemele? Ega see rõnga toimet ei vähenda?

Saan aru, et soovid teada, kuidas Nuvaringiga menstruatsiooni edasi lükata. Oled väga õigesti aru saanud, et kui on rõnga väljavõtmise aeg, siis sellel päeval võtad vana rõnga välja ja paned kohe uue asemele. Siis ei teki menstruatsiooni. Mõnikord võib sel juhul küll tekkida hiljem vahemäärimine, kuid see ei ole sage ja veritsus pole nii tugev, kui menstruatsiooni ajal. Nuvaringi toime on täpselt sama, rasestumisvastast toimet menstruatsiooni edasi lükkamine ei mõjuta, seega muretsemiseks põhjust ei ole.

SOS-pillid ja päevad

Võtsin nädal tagasi sospilli, nüüd peaks kohe menstruatsioon algama. Kas sospillid võivad tsüklit mõjutada?

Tegid õigesti kui võtsid peale kaitsmata vahekorda sospille. Sospillide kasutamisega võib kaasneda veritsus varsti pärast sospillide tarvitamist ja ka oodatavast varasem või hilisem menstruatsioon. Need on sospillides sisalduvate naissuguhormoonide tavapärasest suurema annusega seotud kõrvaltoimed, mis on ajutised ja mööduvad iseenesest. Kõrvaltoime väljendub sageli menstruatsioonitsükli häirena, verehulga suurenemise või vähenemisena ning menstruatsioonide kestvus on ka tavapärasest erinev ( lühem, pikem ). Samuti võib edaspidi järgnevatel kuudel esineda tsükli häireid. Sa küll kirjas ei maini kui ruttu sa sospilli võtsid, aga teadmiseks sulle, et sospillide efektiivsus väheneb koos ajaga, mis on möödunud kaitsmata vahekorrast kuni esimese tableti sissevõtmiseni. Efektiivsus on 95%, kui võtta pill esimese 24 tunni jooksul, 85% 25 – 48 tunni jooksul, 58% 49 – 72 tunni jooksul. Mingit efekti on loota 5 ööpäeva jooksul alates kaitsmata vahekorrast, kuid mida hiljem võtta, seda väiksem on tõhusus. Peale 5 ööpäeva sospill enam ei toimi. Kui su järgmine menstruatsioon ( mis peaks praegu juba olema ) hilineb rohkem kui 1 nädal või menstruatsioonivere hulk on sinu jaoks ebaharilikult väike, tuleks igaks juhuks teha rasedustest. Rasedustesti saab osta apteegist ja teha vastavalt õpetusele kodus. Kui oled raseduse välistanud ning menstruatsioonitsükkel jääb ebakorrapäraseks või vereeritus on ikka tavalisest väiksem või suurem, siis sellise tsükli häire põhjuse leidmiseks soovitan pöörduda naistearsti vastuvõtule. Mõnikord, kui sospille tarvitatakse korduvalt, võivad tekkida pikemaajalised tsüklihäired. Seepärast tuleks sagedasemate vahekordade puhul kindlasti kasutada mõnda tõhusamat rasestumisvastast vahendit nt pillid, plaaster, tuperõngas ja mittepüsiva partneri puhul suguhaiguste vältimiseks lisaks ka kondoomi. Arst saab menstruatsioonitsükli häire põhjust täpsustada ja vajadusel ravida. Naistearsti vastuvõtule saad pöörduda lähimasse noorte nõustamiskeskusesse või selle puudumisel naiste nõuandlasse. Et teada saada, millised rasestumisvastased vahendid sulle sobivad, selleks tuleks pöörduda lähimasse noorte nõustamiskeskusesse või kui kodukandis see puudub, siis naistearsti vastuvõtule. Hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid (pillid, plaaster, tuperõngas) saab osta ainult apteegist retsepti alusel. Veel põhjalikumalt saab lugeda rasestumisvastaste meetodite kohta meie koduleheküljelt www.seksuaaltervis.ee NB! SOS – pillid on nii nimetatud hädaabipillid ja nad ei ole mõeldud regulaarseks kasutamiseks.

SOS-pillid jaa veritsus

Võtsin sopilli, mille järgselt tekkis tsükliväline veritsus. Alustasin siis kohe kombineeritud pillide kasutamist. Kas peaksin alguses kondoomi lisaks kasutama või algab sel juhul rasestumisvastane kaitse kohe?

Saan kirjast aru, et pidid kasutama sospilli, mille järgselt tekkis veritsus, mis on üsna tavaline kõrvaltoime. Sospilli järgselt alanud veritsuse ajal hakkasid kasutama ka kombineeritud pille. Küsid, kas peaksid lisakaitsevahendit juurde kasutama või mitte? Kui alustada esmakordselt pillide kasutamisega, siis tuleks seda teha menstruatsiooni esimesel päeval, siis algab rasestumisvastane kaitse koheselt. Kui aga ei alustata pillide võtmist menstruatsiooni esimesel päeval või kui on tekkinud sospilli järgselt veritsus ja ei saada aru, kas on tegemist menstruatsiooniga või mitte, siis ei pruugi pillid rasestumisvastane kaitse koheselt alata. Sel juhul tuleks lisaks kasutada seitse päeva kondoomi. Pärast seitsme päevast pillide kasutamist tagavad nad juba ligi 100% kaitse ja lisakaitsest võib loobuda.

Turvaline seks

Kuidas saaks kõige turvalisemalt seksida? Ma olen küll lugenud igasuguseid artikleid ja koolis on olnud loengud ning õpetatud isegi kondoomi peale panema, aga ikka ei tunne ennast kindlalt. Nimelt pean silmas juhuseksi turvalisust. Palju on räägitud, kuidas olenemata kondoomist on nakatunud sugulisel teel levivatesse haigustesse ning isegi rasestunud (isegi õigesti kasutamisel). Mida teha? 

Tunned huvi kõige turvalisema seksimisvõimaluse vastu. Kõige turvalisem ja kindlam viis terveks jääda ning mitte rasestuda on seksist hoiduda. Soovides seksiga siiski lähemalt tutvust teha, tuleb tõepoolest end kaitsta. Tood kenasti ka oma kirjas kaks suuremat ohtu välja. Suguhaigused ning rasestumine. Mõlema eest saab end teatud määrani kaitsta kuid tõepoolest, 100% turvalisust ei saa tagada. Enamuste suguhaiguste ärahoidmiseks on vaid üks vahend: kondoom. Kondoom ei anna küll täieliku kaitset kuid vähendab korrektsel kasutamisel nakatumisriski 80-90%. Seega tasub kondoomi kasutamine kindlasti ära õppida ning oma käitumisharjumustesse kinnitada. Eriti, kui tegu on juhuslike partneritega! Meeste kondoomi korrektne kasutamine: Kontrolli säilivustähtaega ja seda, kas pakend on terve. Ava pakend ettevaatlikult rebides, ära kasuta pakendi avamiseks teravaid esemeid. Kontrolli, mis suunas kondoom lahti rullub. Suru kondoomi otsas olevast nibust sõrmede abil õhk välja. Kondoomi otsast kinni hoides rulli kondoom jäigastunud peenisele. Aseta kondoom peenisele kohe erektsiooni tekkides ning eemalda enne peenise lõtvumist, vajadusel tuleb kondoomi peenise tupest välja tõmbamisel kinni hoida. Tee kondoomile sõlm peale ja viska see prügikasti. Uuesti seksuaalvahekorda astudes kasuta uut kondoomi. Suguhaigused võivad levida nii suguti sisenemisel tuppe kui ka oraal (suu-)- või anaal- (päraku-) seksi kaudu. Kõikide võimaluste puhul on taas abiks kondoom! Rasestumise ärahoidmiseks on kondoom samuti väga tõhus. Kaitse on tagatud 85–98% juhtudest (sõltuvalt taaskord kasutamise korrektsusest). Soovides veelgi suurendada eelmainitud protsenti, on võimalus lisaks kondoomile kasutada mitmeid teisi meetodeid. Rasestumisvastastest pillidest, – plaastrist, – tuperõngast ning teistest võimalusest saad lugeda pikemalt www.amor.ee leheküljelt. Kokkuvõtteks võib öelda, et turvaliseks seksiks on kondoom ning selle kasutamisoskused kindlasti vajalikud. Samuti on abiks kui olete oma paarilisega vaid omavahel vahekorras. Kui mõlemad on üksteisele truud, siis on ka suguhaigustesse nakatumine väga vähetõenäoline (oht rasestuda siiski püsib). Parim viis ohtusid vältida on enne uue partneriga seksuaalelu alustamist mõlemal kontrollis ära käia. Kui kummalgi haigusi ei ole ja mõlemad on truud, võib kondoomi ära jätta ja kasutada muidu tõhusamaid rasestumisvastaseid vahendeid.

Rasestumisvastane plaaster

Kui ma olen vahekorras, et kas siis peaks rasestumisvastaste plaastritega järgmine päev kohe alustama või pean mentstruatsiooni esimese päeva ära ootama?

Skeemi järgselt tuleb esimene plaaster asetada nahale esimesel veritsuse päeval. Seal püsib plaaster täpselt 7 päeva. Samal nädalapäeval, mil asetati I plaaster , kuid nädal hiljem ning soovitavalt ka samal kellaajal, eemaldatakse esimene plaaster ja asetatakse teine plaster. Samalaadne vahetus toimub nädala möödudes, kuni on kõik 3 plaastrit pakist olnud nahal 7 päeva. Seejärel on 7 plaastrivaba päeva. Sellel nädalal algab ka veritsus. Plaastrivaba nädala järgselt võetakse kasutusele uus pakk täpselt sama skeemi alusel. Sellisel juhul on 21 päeva plaaster nahal+7 plaastrivaba päeva ning kui pidevalt sellise skeemiga jätkata, on olemas ka pidev tõhus rasestumisvastane kaitse. Suvalisel menstruatsioonitsükli päeval ja kaitseta vahekorra järgselt järgmisel päeval alustatud plaastri kasutamine ei takista võimalikku rasestumist sellest vahekorrast, sest suvalisel päeval alustatud plaastri kasutamisel ei teki kohest rasestumisvastast kaitset. Tõhusa rasestumisvastase kaitse saad koheselt sellisel juhul, kui alustad esmakordset plaastri kasutamist esimesest veritsuse päevast. Kui Sa nüüd olid vahekorras ilma kaitsevahendita ehk ilma kondoomita, siis soovitan Sul tarvitada koheselt sos pill, mis on apteekides ilma retseptita saadaval.Sos pill toimib kuni 72 tunni jooksul vahekorra järgselt. Sos -pillide rasestumisvastane tõhusus on 95 % ehk siingi on veel võimalus rasestumiseks. Kõnealuse vahekorra järgselt soovitan 10-14 päeva möödumisel teha rasedustesti, veendumaks et sos-pilli kasutamine oli siiski efektiivne.

Rasestumisvastane plaaster

Kas Evra plaastriga võib uuesti alustada suvalisel päeval või tuleb oodata menstruatsiooni alguseni? Ja kas plaastrivaba nädala võib teha näiteks alles 4 plaastri järel?

Saan aru, et oled enne kasutanud Evra plaastreid ning soovid uuesti alustada. Soovid teada, kas võid alustada ka suvalisest päevast, või peaksid ootama menstruatsiooni esimese päevani. Soovid ka teada, kas võid kasutada plaastreid 4 nädalat järjest. Võid alustada ka suvalisest tsükli päevast (ei pea ootama menstruatsiooni esimese päevani), kuid sellisel juhul tuleb kindlasti esimesed 7 päeva vahekorras olles kondoomi lisaks kasutada. Võid panna plaastreid 4 nädalat järjest, kui soovid, midagi halba see ei tee, kui menstruatsiooni edasi nihutad. Kindlasti tuleks meeles pidada, et plaastrite või ükskõik millise hormonaalse vahendiga alustades võib esimesel paaril kuul esineda vahemäärimist (veritsust väljaspool menstruatsiooni aega). See on normaalne ja selle pärast muretseda ei ole tarvis.

Rasestumisvastase plaastriga alustamine

Alustasin peale pausi plaastriga menstruatsiooni 4. päeval ja olin kaks päeva hiljem vahekorras. Kas plaaster hakkas selleks ajaks toimima või võin olla rase?

Saan aru, et muretsed kuna olid vahekorras, kui plaaster oli peal olnud paar päeva. Rasestumisvastast plaastrit uuesti kasutama hakates tuleks esimesel seitsmel päeval kasutada lisa kaitsevahendit (sel ajal kujuneb kaitse välja). Mul on raske öelda, kas Sa oled rase või ei. Soovitan ära oodata uue menstruatsiooni alguse ning kui siis veritsus ei alga, tuleks teha rasedustest. Kui plaastri eemaldad varem, siis peaks menstruatsioon tulema ka varem.

Kas rase?

Nimelt tahan teada kas on võimalik, et olen rase kui olen olnud seksuaalvahekorras ilma kaitsevahendita, nii mitu korda järjest ja kohe järgmisel päeval hakkas menstruatsioon ?

Tere. Saan aru sinu kirjast, et olid vahekorras mitmeid kordi ilma kaitsevahenditeta ja siis algas menstruatsioon. Soovid teada, kas on võimalus rase olla või mitte. Rasedaks võib jääda ilma kaitsevahendita (näiteks kondoom) suguelu elades igal tsükli päeval (ka vahetult enne ja peale menstruatsiooni). Kui esimesest vahekorrast pole möödas rohkem kui 5 päeva, võite võtta SOS-pilli. SOS-pill on efektiivne hädaabi vahend, aga on seda tõhusam, mida varem pärast kaitsmata vaheorda see sisse võeti. SOS- pilli võib võtta alati, kui ei kasutatud vahekorras kondoomi ega muid rasestumisvastaseid vahendeid. SOS on tõhus hädaabi vahend, ent pideval kasutamisel ei ole ta nii tõhus kui muud hormonaalsed rasestumisvastased vahendid.Kui vahekorrast on möödas üle viie päeva, siis soovitaksin teha igaks juhuks 10 päeva peale viimast kaitsmata vahekorda rasedustest. Kui see on negatiivne ja järgmine menstruatsioon saabub oodatud ajal ja on tavapärase verekogusega, siis rasedust ilmselt ei ole. Kui test näitab kahte triipu (on test positiivne), siis tuleb kindlasti pöörduda koheselt naistearstile. Kui järgmine menstruatsioon jääb hiljaks, või on vähesema verega kui tavaliselt, siis tuleks rasedustesti kindlasti korrata. Kui sul on oma kindel partner, kellega elad suguelu, siis võiksid mõelda püsivama rasestumisvastase vahendit peale, nagu pillid, plaaster või tuperõngas, implantaat või emakasisene vahend, nendega saad ole püsivalt ja tõhusalt rasedus eest kaitstud. Kõikidest rasestumisvastastest vahenditest on pikemalt kirjutatud amor.ee lehel. Juhul kui sul oma kindlat partnerit ei ole, juhul kui sa ei soovi rasestuda siis soovitaksin kindlasti kasutada vahekorras olles iga vahekorra ajal kondoomi. Kui ole dolnud kondoomita kaitsmata vahekorras, peaks end lastma testida ka sugulisel teel levivate haiguste suhtes.

Kas rase?

Olen 18 aastane tüdruk, ning mu mureks on, et mul on päevad hilinenud juba üle 4 päeva ning praeguseks on süda paha (mis on ka varem enne päevi olnud). On olnud kaitsmata vahekord, aga elukaaslasega me mõlemad kindlad, et rase olla ei saa. Tahakski küsida, kas seos sellega, et olin alles paar nädalat tagasi tugevalt neerupõletikus ning sain tugevaid rohte, võib olla põhjus miks päevad hilinevad ning kui kaua on normaalne hilinemine? Aitäh abi eest!

Menstruatsioonitsükli kõikumisi ja menstruatsiooni hilinemisi võib ette tulla iga naise elus. Ka hiljutine haigus võib olla põhjuseks, miks menstruatsioon hilineb. Ei ole võimalik öelda, kui palju ta võib hilineda. Kuna Te kirjutate, et olete olnud ka kaitseta seksuaalvahekorras, võib menstruatsiooni hilinemise põhjuseks olla suure tõenäosusega k arasedus. Soovitan siiski teha rasedustesti. Testi saab osta apteegist ja teha ise kodus hommikusest esmasest uriinist. Testi pakendil on alati õpetus peal, kuidas täpselt teha. Kuigi Teile tundub, et on ebatõenäoline olla rase, siis alati on parem kindlalt teada, kas olete rase või mitte. Kui rasedustest on negatiivne, ja Teil ei ole plaanis veel praegu rasestuda, siis soovitan mõelda mõne kindla ja efektiivse rasestumisvastase vahendi kasutamise peale. Neist saate lugeda www.amor.ee lehelt,Samuti on Teil võimalus pöörduda lähimasse noorte nõustamiskeskusesse või naistearsti vastuvõtule, et soovi korral saada rohkem teada rasestumisvastastest vahenditest ja vajadusel ka lasta endale välja kirjutada efektiivne ja pidevata kaitset tagav vahend. Kui rasedustest osutub siiski positiivseks, ka siis saate tekkivate küsimustega noorte nõustamiskeskusesse või mujale naistearsti vastuvõtule pöörduda.

Kas rase?

Olin kaitsmata vahekorras aga seemnepurset ei toimunud. Menstruatsioon algas 4 päeva varem.. Kas need võivad olla omavahel seotud? Või on mul hoopis mingi tsüklihäire? Kas võin olla rase?

Te kirjutate, et olite kaitseta vahekorras ja pärast seda alanud menstruatsioon tuli 4 päeva varem kui ootasite. See võib olla lihtsalt väike menstruatsioonitsükli kõikumine, tsüklihäireks ei saa nii vähest muudatust tsüklis nimetada. Kui Teil tekkis menstruatsioon pärast vahekorda, millest oleks võinud rasedus tekkida(oli kaitseta), siis väga suure tõenäosusega Te ei ole rase. Raseduse tunnuseks on menstruatsiooni ärajäämine. Te ei kirjuta, kas soovite praegu rasedust või mitte. Kui rasedus ei ole plaanis, soovitan pöörduda naistearsti vastuvõtule (seda saab teha ka noorte nõustamiskeskuses), et saaksite endale sobiva rasestumisvastase vahendi leida.

Kas rase?

Umbes nädal ja pool tagasi olin oma poisiga vahekorras ja me ei kasutanud kaitsevahendit kuid leppisime kokku, et kindlasti enne kui tal nn ” purskab ” tõmbab ta ennast minu seest välja. Nii ka tegime. Nüüd aga muretseme mõlemad nagu hullud ja kardame, et olen rase. Mensruatsioon pole veel alanud kuigi oleks pidanud juba ja samas ka minupuhul hilinemine on normaalne kuna seda juhtub tihti. Mida teha? Kas on võimalik, et olen rase?

Tere. Saan aru sinu kirjast, et olid oma poisiga poolteist nädalat tagasi vahekorras, poiss seemnepurske ajaks võttis peenise tupest välja ja spermat tuppe ei lasknud. Menstruatsioon on hilinenud (mida on juhtunud ka enne), oled koos poisiga mures raseduse pärast. Kuna menstruatsioon on hilinenud, siis soovitaksin kindlasti teha rasedustesti. Rasedustestid on käsimüügil apteekides. Testi tehakse hommikusest uriinist. Kui testile ilmub 1 joon, siis on test negatiivne ja rasedust ei näita, sellisel juhul tuleks testi korrata menstruatsiooni mitte ilmumisel uuesti nädala pärast. Kui testile ilmub 2 triipu, siis on test positiivne ja näitab rasedust. Sellisel juhul tuleks koheselt panna aeg naistearstile ning aega pannes kindlasti tuleks mainida ka põhjus. Vahel võib menstruatsioon hilineda ka muudel põhjustel, nagu stress (mure raseduse pärast, eksamid koolis jne), kiire kaalu langetus, ebapiisav söömine, tugevad treeningud (võistlused) jne. Igal korral ei pruugigi kahjuks selguda, mis põhjusel menstruatsioon hilines. Menstruatsioonide kõikumine 5 päeva ulatuses on täiesti normaalne. Kuna sul on menstruatsioonid ka ennem hiljaks jäänud, siis on võimalik, et ka seekord hilineb ilma otsese põhjuseta. Kuna on võimalus, et võisid rasestuda sest elasite suguelu ilma kondoomita, siis tuleks kindlasti teha rasedustest. Kuigi poiss tõmbas peenise enne seemnepurset tupest välja, on kahjuks ka nii rasestumine võimalik. Seda selle pärast, et kogu vahekorra ajal võib erituda väikeses koguses eelspermat, mis võib olla piisav, et rasedaks jääda. Seepärast tuleks kindlasti iga vahekorra ajal algusest lõpuni kasutada kondoomi. Kui sul on oma kindel poiss, siis võiksid mõelda ka mõne püsivama rasestumisvastase vahendi peale, nagu pillid, plaaster või tuperõngas. Kõikide rasestumisvastaste vahendite kohta on võimalik pikemalt lugeda ka amor.ee lehelt.

Kas rase?

Mul on selline mure, et seksisin ühe noormehega mitu korda ilma kaitsvahenditeta ja nüüd kardan kohutavalt, et olen rasedaks jäänud. Pärast viimast vahekorda on mul alakõhus olnud sellised valud, mis tavaliselt on päevade ajal ja tundub, et rinnad on ka suuremaks läinud ja nibud on tundlikud. Ma võtsin vahepeal ka Escapelle’i, aga siis seksisin veelkord 3 päeva eest ilma kaitsevahendita. Ma tahaks teada, et kui varakult ilmnevad raseduse tundemärgid, kas asi võib olla minu kujutlusvõimes ja kas see võib olla sos pilli tarvtamise kõrvalmõju? Millal ma saaksin rasedustesti teha?

Saan aru, et tunned muret, kuna olid kaitsmata vahekorras ning võid rase olla. Esimese rasedustunnusena on menstruatsiooni ärajäämine. Samuti võib esineda veel rindade hellust, urineerimis sagelikkust, jne. Rasedustesti tuleks teha 14 päeva pärast viimast kaitsmata vahekorda. SOS- pillid võivad muuta menstruaaltsüklit korrapäratuks. Soovitan teha rasedustesti. Kui rasedust on negatiivne (ei ole rase) ning menstruatsioon ei hakka ka järgmisel oodataval korral, tuleks pööruda naistearsti vastuvõtule. Tema saab teha vajadusel lisa-uuringuid. Kui Sa vajad rasestumisvastast kaitset, soovitan pööruda naistearsti vastuvõtule. Tema aitab valida sobiva rasestumisvastase kaitsevahendi. Küsimuste ja murede korral võid alati KSÜI NÕU rubriiki  kirjutada või pöörduda lähimasse noorte nõustamiskeskusesse, mille kontaktid leiad kirja lõpust.

Kas rase?

Tere! Kirjutan teile, sest olen natukene mures ja paanitsen kuigi arvatavasti pole selleks eriti põhjust. Nimelt kaotasin süütuse 6 päeva tagasi. Kasutasime kondoomi ja partner vahetas ka seda vahetult pärast purset, kuid kuna olen väga põdeja inimene, kardan siiski rasedust. Poiss ütles, et tegime kõik õigesti ja võime üsnagi kindlad olla, et kõik on korras, aga pidevalt kujutan ette et ”oi see on ju raseduse märk”. Kui natukene halb on olla (nagu praegu), siis hakkan kartma.. Rääkisin ka sõbrannaga ja ta ütles, et kõige õigem oleks menstruatsioon ära oodad ja igaks-juhuks rasedustest osta.

Tere. Tänan, et meile kirjutasid. Olid mures võimaliku rasestumise pärast, kuigi kasutasid vahekorras korrektselt kondoomi. Oled rääkinud sellest ka oma sõbrannaga ning tema sooivtas järgmine menstruatsioon ära oodata ja igaks juhuks rasedustest osta. Sinu sõbranna andis Sulle õiget nõu, sest rasedustesti kohe vahekorra järgselt tehes ei saa Sa kahjuks teada, kas rasestusid või mitte. Rasedustesti võid teha ka enne oodatavat menstruatsiooni, kuid kindlasti mitte enne 10-14 päeva möödumist sellest vahekorrast. Rasedustesti võid tulla tegema ka endale lähimasse noorte nõustamiskeskusesse, kus kõik teenused on kuni 24 aastastele noortele tasuta. Kui tunned, et ainult kondoomi kasutamine ei anna Sulle piisavat kindlustunnet rasestumise eest (kondoomide rasestumisvastane tõhusus on 98-85 %), siis soovitan kindlasti tulla noorte nõustamiskeskusesse vestlema, millist tõhusat rasestumisvastast kaitset võiksid veel lisaks kasutada (parimaks kaitseks peetakse nn. topeltkaistet ehk kondoom +rasestumisvastane implantaat, spiraal, kombineeritud rasestumisvastane pill, plaaster või tuperõngas). Erinevatest rasestumisvastastest meetoditest leiad lisalugemist ka meie koduleheküljelt. Noorte nõustamiskeskuses saad koos noortenõustajaga teha just Sulle sobiva valiku.

Kas rase?

Olen 18-aastane neiu. Kahtlen, kas olen rase? Vahekorras oleme alati kasutanud kondoomi. Päevad käivad nii nagu on käinud, ainult 1-2 päeva hilinevad ja olen teinud rasedustesti, mis oli negatiivne, kuid kõht on nagu suuremaks kasvanud. Kui kahtlema hakkasin, olid rinnad ka tundlikud. Muidugi olen ja söögiga pisut liialdanud ja kehaline aktiivsus on ka vähenenud. Olen märganud ka wc käies, et tupest tulnud eritis on läbipaistev, valgeja väga libe? Ja viimasel ajal on hakanud ka alakõht valutama? Oleks nagu munasarjade kohalt. Kui suur on tõenäosus, et olen rase, aga päevad kestavad edasi ja test on negatiivne ? Või pole põhjust karta? 2) Kas pärast seemnepurset, peab kohe suguti välja tõmbama, või ei juhtu veel midagi, kui hetkeks sees on ?

Saan sinu kirjast aru, et kahtlustad rasedust, kuna rinnad on tundlikud ja kõht on suuremaks kasvanud. Oled teinud ka rasedustesti, mis oli negatiivne. Kui naine rasestub, siis tema organism hakkab tootma rasedushormooni ehk kooriongonadotropiini (HCG), mida on võimalik määrata nii verest kui ka uriinist. Apteekides müügil olevad rasedustestid põhinevadki selle hormooni määramisel uriinist. Üldjuhul rasedustestid näitavad õigeid tulemusi, kui seda teha õigesti. Rasedustesti on soovitav teha hommikusest esimesest uriinist ja alati tuleb järgida tegemisel kaasa olevat õpetust. Rasedustest hakkab õiget tulemust näitama 10-14 päeva pärast kaitsmata vahekorda, mitte varem. Kui aga ikka kahtled rasedustesti õigsuses ja et saada kindlat vastust, kas on rasedus või mitte, siis rasedust saab diagnoosida ka verekaudu (tehakse vere analüüs veenist, vastus saabub üldjuhul järgmiseks päevaks) või siis vajadusel teeb naistearst ultraheli. Veretest on 100% kindel, kuid samuti hakkab ta õiget tulemust näitama, kui kaitsmata vahekorrast on möödas 10-14 päeva. Veretesti tegemiseks võiksid pöörduda noorte nõustamiskeskusesse, mille kontaktid leiad kirja lõpus. Testi tegemine on tasuta. Kui test on endiselt negatiivne ja kuna kasutanud vahekorra ajal kondoomi, siis usun, et rindade tundlikus ja suurnenud kõht ei ole tingitud rasedusest. Rindade tundlikus võib olla seotud läheneva menstruatsiooniga. Kõht on tõenäoliselt suurenenud seetõttu, et oled söögiga liialdanud ja samas kehaline aktiivsus vähenenud. Oled märganud ka vooluse muutust ja on tekkinud alakõhuvalud. Selle murega soovitan pöörduda naistearsti vastuvõtule kontrolli. Kuna kirja teel, ilma analüüse tegemata on väga raske öelda, millega võiks tegemist olla. Üldjuhul, naistel kes on rasedad, siis nendel mentsruatsioon jääb ära. Harvadel kordadel menstruatsioonid raseduse ajal käivad, kuis siis on nad üldjuhul vähese verega ja kestavad lühemat aega. Küsid, kas pärast seemnepurset, peab kohe suguti välja tõmbama, või ei juhtu veel midagi, kui hetkeks sees on? Kui kasutate kondoomi, siis on oht, et kui suguti lõdvestub, siis kondoom vajub pealt ja seemnerakud võivad sattuda tuppe, kui sugutit pärast seemnepurset välja ei võeta.

Kas rase?

Tere! Olin vahekorras 2. jaanuaril, kuid kondoom läks katki aga seemnepurset ei toimunud. Tegin rasedus testi 10 päeva möödudes, mille tulemus oli negatiivne ja päevad käisid edasi(kuigi hilinesid). Käsini ka arsti kontrollis kuid ma ei julenud rääkida et juhtus selline asi, see toimus 2 kuud pärast vahekorda. Ta tegi erinevad uuringu vaatas ultraheliga ja katsus emakat. Kas arst oleks siis märganud mu rasedust kui ma oleks olnud. Nüüd on sellest vahekorrast möödas 4 kuud (17 nädat) ja mul on pävad hilinenud juba 5 päeva, kuigi koolis on olnud väga pingelised ajad. Kas ma võin rase olla?

Tere! Saan aru, et olid vahekorras 02.01. kondoom purunes, kuid seemnepurset ei toimunud. Menstruatsioonid on peale seda käinud edasi, kuigi väikse hilinemisega, rasedustest oli negatiivne. Märtsis käisid naistearsti juures, kes tegi ultraheli ja analüüse ning rasedust ei tuvastanud. Oled väga mures raseduse pärast, kuna menstruatsioon on hilinenud 5 päeva. Samas on ka hetkel koolis pingeline periood. Kuna rasedustest oli negatiivne, 2 kuud hiljem naistearst rasedust ei tuvastanud, menstruatsioonid on edasi käinud (oodatud ajal ja regulaarselt), siis tundub, et menstruatsiooni hilinemine ei ole ilmselt põhjustatud rasedusest. Kui oled väga mures, siis soovitaksin teha südame rahustuseks rasedustesti või pöörduda naistearstile. Menstruatsioon on hilinenud 5 päeva ilmselt pingelise perioodi tõttu koolis. 5 päeva menstruatsiooni hilinemine on normaalne. Selle pärast muretseda ei ole tarvis. Menstruatsiooni hilinemist võib lisaks stressile põhjustada ka kiire kehakaalu langus, ebapiisav puhkus, ebapiisav toitumine, haigestumine, erinevad ravimid, tugev füüsiline koormus (võistlused, tugevad treeningud) jne. Alati ei pruugigi täpne põhjus selguda, miks menstruatsioon hilines. Soovitan püüda jääda rahulikuks ning teha südamerahustuseks rasedustest. Hetkel tundub, et rasedust ei ole ja muretsemiseks põhjust ei ole

Rasedus

Tere. Mul on selline probleem, et olen arvatavasti 2 nädalat juba lapse ootel. Kui olen alles õpilane ja samuti ka lapse isa, siis ei ole erilisi raha võimalusi, samas ei tahaks aborti teha aga kuidas kasvatada last üles ilma rahaliste võimalusteta. Mul on suured süümepiinad selles suhtes, aga poiss ütleb, et ma teeks aborti, et tema ei ole valmis veel isaks saama. Mul on väga raske otsustada, lootsin, et ehk saan veidi abi Teie käest.

Kirjutad, et oled arvatavasti 2 nädalat juba lapseootel ja ei tea, kuidas edasi toimida ja mida otsustada. Soovitan kohe pöörduda noorte nõustamiskeskusesse, kus on tööl naistearstid ja noortenõustajad, kes esiteks saavad teha kindlaks võimaliku raseduse olemasolu ja suuruse ja kellega saad arutada võimalike valikuvariantide üle. Noorte nõustamiskeskuses on tööl ka psühholoogid, kellega vesteldes on kergem olukorda analüüsida ja mõelda, kuidas edasi. Kindasti ei tasuks sellist otsust kergekäeliselt teha. Lisaks sellele, et abort on tõsine meditsiiniline protseduur, võib see jätta ka jälje sinu hinge. Palju naised on hiljem oma kiirelt tehtud otsust kahetsenud. Kirjutad ka, et oled õpilane ja majanduslikult on keerulisem toime tulla. Samas on võimalik, et kui noormees Sind ei toeta, et Sind toetavad Sinu vanemad. Samuti on ette nähtud riiklikud toetused ka neile, kes ei ole tööl käinud, seda nii riikliku sünnitoetuse, linna sünnitoetuse, kui ka igakuise vanemahüvitise näol. Saan aru, et Sinu noormees on hirmul ja tahab, et Sa teeksid aborti, kuid soovitan Sul enne kindlasti rääkida nii oma lähedastega ja noortenõustajate või psühholoogiga.

Rasedus

Kui rasedus on kestnud 12 nädalat, kas arst näeb seda füüsilise läbivaatuse käigus? Näiteks kui arst teeb suguhaiguste testi ja katsub kõhtu, vaatab peegliga, kas ta märkaks, kui rasedus on kestnud umbes kolm kuud? Kas võib olla, et ta ei vaadanud seda? Ma ütlesin, et olin kaitsmata vahekorras, kuid kuna päevad käivad edasi ja test negatiivne siis võib-olla ta ei vaadanud seda? Mure 🙁

Saan aru, et tunned muret kuna kahtlustada rasedust. Sinu kirja lugedes jääb mulje, et menstruatsioon toimub edasi ning rasedustest oli negatiivne. Läbivaatuse käigus on võimalik kindlaks teha alates 5-6-nädalast rasedust. Arst viib läbivaatuse ajal tuppe kaks sõrme ja teise käega läbi kõhu katsudes püüab saada pildi sellest, kas emakas on rasedusele iseloomulikult suurenenud ja kui suure rasedusega võiks tegemist olla. Kuna raseduse tõttu on verevarustus alakehas intensiivsem, on ka tupp ja emakakael läbivaatusel lillaka värvusega ja katsumisel tavalisest pehmem. Arvan, et kui arst oleks läbivaatuse ajal tuvastanud rasedusele iseloomulikud omadused, oleks ta neist Sulle rääkinud ning suunanud ultrahelisse. Kui Sul on siiski kahtlus, et oled rase. Soovitan teha uue rasedustesti ning paluda naistearstil teha lisa analüüse. Küsimuste ja murede korral võid alati amorisse kirjutada.

Rasedus ja orgasm

Mul oleks selline küsimus et kas rasedaks saab jääda ka nii, et mees saab orgasmi aga mina ei saa. Olen kuulnud, et mõlemad peavad saama samaaegselt orgasmi, et rasedaks jääda? Kas see on nii?

Tänan kirja eest. Soovisid teada, kas vastab tõele, et naine võib jääda rasedaks ka sellisel juhul, kui ainult mees saab orgasmi. Jah, nõnda võib päris kindlasti rasestuda. Naise orgasmist rasestumine aga ei sõltu. Kirjutan Sulle rasestumisest pisut pikemalt. Rasestumine toimub, kui naise munasarjast küpsenud munarakk kohtub mehe seemnerakuga. Reeglina küpseb naise organismis igal kuul üks munarakk ca 14 päeva enne järgmist menstruatsiooni. Munarakk on eluvõimeline umbes 24 tundi, samas kui seemnerakud on eluvõimelised 3-5 ööpäeva, osadel andmetel isegi 7 ööpäeva. Seetõttu tõenäosus rasestumiseks vahekorras, kus ei kasutata tõhusaid rasestumisvastaseid vahendeid , on väga suur. Rasestumine ei ole kuidagi seotud orgasmiga, viimane on lihtsalt üks vahekorraga kaasneda võivaid meeldivaid elamusi. Alati ei peagi jõudma mees seemnepurskeni, et naine rasestuks, sest juba erekteerunud ehk kõvastunud peenisel võib tuppe sisenedes leiduda mõni eluvõimeline spermatosoid, mis sobivate olude kokkulangemisel (nt. naisel on ovulatsiooniperiood ehk küps munarakk vabaneb munasarjast) viljastab munaraku. Rasestumise kindlakstegemiseks on kõige lihtsam võimalus osta apteegist vabamüügilt rasedustest. Testi tehakse uriinist ning testi tegemisel tuleks arvestada, et ta näitab olemasolevat rasedust mitte enne 10-14 päeva möödumist nn. kahtlustatavast vahekorrast. Lisalugemist rasestumise ja rasestumisvastaste vahendite teemal leiad ka amori koduleheküljelt. Kui elad suguelu, kuid lapsesaamise peale veel ei mõtle, siis soovitan Sul pöörduda näiteks Sinule lähimasse noorte nõustamiskeskusesse, et saada nõu ja abi just Sulle sobiva meetodi valikul. Noorte nõustamiskeskustes on kõik teenused kuni 26 aastastele tasuta.

Rasedus ja e-sigaret

Mul oleks selline küsimus , et kas rasedana võib e-sigareti kasutada ? Kas see on kahjulikum kui tavaline suits

Hoolimata sellest, et e-sigareti tootjad reklaamivad seda kui suitsetamisest loobumiseks mõeldud abivahendit, ei ole ühegi uuringuga tõestatud, et see aitaks suitsetamisest loobumisel ja Maailma Terviseorganisatsioon on selle kvalifitseerinud siiski suitsetamise aseainenena. E- sigaretti peetakse aga veelgi ohtlikumaks, sest kui tavaline sigarett saab suitsetades nö otsa, siis e-sigaretti saab tõmmata pikka aega ja ühekordselt sellest saadav nikotiinikogus võib ületada märkimisväärselt ühe sigareti oma. Lootele mõjub nikotiin pulsisagedust tõstvalt, samuti võib loode harjuda nikotiniga ja lapsel võivad sündides esineda ärajäämanähud. Ka ei pea paika arvamus, et e-suits oleks vaba teistest ainetest peale nikotiini.Tõenäoliselt ei erine tavalise suitsetamise ja e- sigareti negatiivsed toimed lootele märkimisväärselt. Seetõttu ei ole e-sigareti tarbimine raseduse ajal soovitav ja on ohtlik lootele. Tegelikult on rasedus väga hea aeg suitsetamisest loobumiseks, sest esiteks organism töötab sellele kaasa ja motivatsioon, et kindluastada oma lapse tervis, on ka märkimisväärselt hea põhjus.

Rasedus ja päevad

Ma olen kuulnud et väga paljudel rasedatel on päevad edasi kestnud, kuid ma ei saa aru kuidas see võimalik on? Ja kas selline olukord on tõesti sagedane või siiski haruldane ja esineb väga vähestel naistel?

Seda ei esine sagedasti – pigem väga harva. Sagedamini esineb lihtsalt ebaregulaarset veritsust raseduse esimese paari kuu jooksul. See võib viidata olukorrale, kus rasedus hakkab ära katkema või on tegemist hoopis emakavälise rasedusega. Rasedusaegne veritsus nõuab alati arstlikku läbivaatust.

Rasedus peale pillide kasutamist

Minul selline küsimus, et kui kiiresti on võimalik rasedaks jääda kui olen võtnud nii umbes 8-9 aastat pille. Netist olen lugenud, et mõned jäävad kohe, teised proovivad kuni kolm aastat.

Pärast pillidega katkestamist taastub normaalne menstruaaltsükkel 2- kuni 6 kuu jooksul. Sellest ajast on võimalik ka rasedaks jääda. Rasestumine ei kulge aga alati soovitud kiirusel ja normaalseks peetakse kui regulaarse suguelu juures tervel paaril õnnestub 1 aasta jooksul tsükli taastumisest rasestuda. 3aastat kindlasti ootama ei peaks. Kõik sõltub asjaoludest, kas mõlemad partnerid on terved. Pillide võtmise kestus ei oma tegelikult erilist tähtsust. Rasestuda võib ka siis kui aastatepikkuse pillide võtmise käigus on mõni vahele jäänud. Pigem on oluline see, kas selle aja jooksul ei ole tekkinud haigusi, mis rasestumist takistada võiks. Siia hulka kuuluvad nii suguteede põletikud kui üldhaigused ja autoimmuunsed haigused. Seega , ei ole võimalik öelda aega, kui kiiresti rasestute peale 8aastat pillide võtmise katkestamisel. Aeg näitab.Kui mingil põhjusel ei ole 1 aasta jooksul peale regulaarse tsükli taastumist rasestuda, soovitan pöörduda naistearstile ja mehel meestearstile. Arsti juurd põhjust minna ka siis kui tsükkel ei ole taastunud 6 kuuga.

 

 

Peenise suurus

Olen 17-aastane ja mul on mure oma peenise suuruse pärast. See on liiga väike. Olen mures, sest kuidas saan tulevikus tüdrukuga mõlemaid rahuldava vahekorras olla?

Saan aru, et oled mures peenise pikkuse pärast. Taustaks niipalju, et puberteediiga ehk suguline küpsemine algab poistel 9.-14. eluaastal. Mehetunnused kujunevad välja 2-5 aasta jooksul. Seega on Sul veel aega suguti kasvamiseks. Kuna Sa ei ole maininud täpsemalt oma peenise mõõtmete kohta, siis informatsiooniks niipalju, et keskmiseks peenise suuruseks loetakse lõdvenenult tavaliselt 6-10 cm ja jäigastunult umbes 13 cm, kõvastunult on mehe peenise läbimõõduks 3-4 cm. Peenise pikkus on poistel väga erinev – mõnel on pikem, mõnel lühem. Nii nagu looduses on puud erineva pikkusega, nii on ka meestel erineva pikkusega peenised. Suguti pikkus on geneetiliselt määratud ja paraku peame leppima sellega, mis loodus on meile kaasa andnud. Peenise pikkuse ja voodivõimekuse vahel seost aga ei ole. Peenise pikkusest ja jämedusest enam loeb see, kui osav ja leidlik oled partnerile seksuaalrahulduse andmisel. Tähtis pole suurus, vaid see, kuidas peenist kasutad. Ei tasu unustada seda, et partnerit on võimalik hellitada ka suu ja käte abil.

Peenise pikkus

Mul on mure peenise pikkuse pärast. Peenise pikkus jäigastunult on 13 cm ja lõdvalt 10 cm ja ümbermõõt on 10 cm, kas see on normaalne? Kas te saaksite öelda peenise normaalmõõdud. Kas sellise peenisega saab ka naine rahul olla?

Puberteediiga ehk suguline küpsemine algab poistel 9.-14. eluaastal. Mehetunnused kujunevad välja 2-5 aasta jooksul. Seega on Sul rahulikult veel aega suguti kasvamiseks. Peenise pikkus on poistel väga erinev – mõnel on pikem, mõnel lühem. Informatsiooniks niipalju, et keskmiseks peenise suuruseks loetakse lõdvenenult tavaliselt 6-10 cm ja jäigastunult umbes 13 cm, kõvastunult on mehe peenise läbimõõduks 3-4 cm. Seega on Su peenis igati normaalmõõdus ja muretsemiseks pole põhjust. Naise rahuldamisel on pikkusest tähtsam teie omavaheline suhe. See kuivõrd te teineteist usaldate ja armastate. Öeldakse ka, et tähtis pole mitte peenise pikkus, vaid see, mida sellega ja ka käte ja suuga teha osatakse.

Peenise suurus

Aastaid on mind vaevanud minu jaoks väga suur probleem, nimelt on mul peenise suuruse pärast suur mure. Minu peenis on väga väike ja sellega seoses ei saa ma elada nii nagu teised mehed elavad ja mul tekkis depressioon ka selle pärast. Andeke mulle palun nõu, kas ma peaksin meestearsti juurde minema või on see liiga väike probleem meestearstide jaoks?

Ükski mure pole tähtsusetu või liiga väike ja kui teid vaevab teie peenise pikkus, siis võiksite ikkagi meestearsti vastuvõtule minna. Samas oleks muidugi abi olnud mõningasest lisainfost (kui pikk on peenis jäigastunud olekus), siis oleks ehk saanud teile ka veidi täpsemalt nõu anda. Peenise pikkuse kohta võite eestikeelset materjali vaadata leheküljelt http://noorte.kliinik.ee/ . Meestearsti vastuvõtule saate aga minna kas Meestekliinikusse (www.meeste.kliinik.ee ) või noormeeste nõustaja kaudu noorte nõustamiskeskusesse (andmed leiad Amori kodulehelt).

Peenise kõverus

Mu peenis on kõvastunud olekus natuke kõver. Mingeid kaebusi see ei põhjusta. Mida teha?

Tõenäoliselt ei pea Sa midagi tegema ja muretsemiseks pole põhjust, kuna peenise teatud kõverus on normaalne. Täiesti sirget peenist üldiselt ei esine, kõigil meestel on see kas natuke ühele või teisele poole viltu. Kui siiski on soov arstiga konsulteerida, võib pöörduda näiteks lähimasse noorte nõustamiskeskusesse meestearsti poole, mille kontaktid leiad kirja lõpust.

Suguelu alustamine

Kui vanalt on õige alustada seksuaaleluga?


Sooviksid teada, mis on õige vanus seksuaalelu elamiseks. Paljud noored mõtlevad sageli: millal on õige aeg olla seksuaalvahekorraks? Esimene seksuaalvahekord on inimeste jaoks tihti väga erilise tähtsusega ning üldjuhul otsustavad seda kaks inimest omavahel, millal on see õige tunne ja tuju seda teha. Ei ole seadust, kus oleks kirjas, kui vanalt võiks vahekorda astuda (va seadus, mis ütleb, et alla 16-aastasega ei tohi seksuaalvahekorras olla, ainuke erand on siis, kui ka teine pool on alla 16). Väga oluline on, et mõlemad peavad olema vahekorraks valmis, ning vahekord ei tohiks kohe kindlasti olla peale surutud partneri ega ka eakaaslaste surve poolt. Statistika järgi on eesti noorte keskmiseks vanuseks, mil nad alustavad seksuaalelu 16 – 17 eluaastat. Aga alati võib ka olla, et osad noored soovivad alustada 13-aastaselt seksuaaleluga ja mõned otsustavad selle palju kaugemale lükata. Mõlemal juhul on see inimese enda otsustada. Seega, usalda ennast ja enda seesmist enesetunnet selle tähtsa otsuse tegemisel! Seksuaalvahekorraks on õige aeg siis, kui mõlemad partnerid seda ühepalju soovivad; kui nad tunnevad end teineteise seltsis turvaliselt; on armunud või armastavad üksteist; on ennast selleks ette valmistanud (tunnevad enda ja partneri keha); oskavad kasutada rasestumisvastaseid vahendeid ja kondoomi. Väga oluline on meeles pidada, et ka esimest seksuaalvahekorrast mehega võib jääda rasedaks. Et seda ei juhtuks, tuleks kasutada kaitsevahendeid nagu näiteks kondoomi, mis ainsana kaitseb nii seksuaalsel teel levivate haiguste kui ka soovimatu raseduse eest.

Murdeea muutused

Kas see normaalne, et mu 12-aastane noorem õde on minust pikem, tal on naiselikum keha, suuremad rinnad, laiemad puusad ja päevad? Mina olen 15-aastane, aga mul pole puusi, rindu ega päevi ? Miks selline erinevus peres ja millest see tingitud on? 

Rinnad, kehakuju ning üldine areng naiseks või meheks võivad olla erinevatel inimestel väga erinevad. Ei ole olemas mõõdupuud kui suur või millise kujuga rind või keha on “normaalne”. Rindade areng kestab väga pikka aega, alates murdeea algusest kuni enam-vähem lõpliku suuruse ja kuju saavutavad rinnad alles pärast sünnitamist ja imetamist. Rinnanäärmed teevad oma arengus läbi mitu etappi: alguses muutuvad nibud tumedamaks, nibuväli kummub ettepoole, rinda tekib munajas tihe tükk, rind hakkab kasvama, ning koos sellega arenevad piimanäärmed. See, kui kiiresti ja kui suureks rinnanäärmed arenevad, sõltub mitmest faktorist: geneetiline eelsoodumus, munasarja hormoonide piisavus, teismelise eas piisav keharasva sisaldus. Kui teismelise eas ennast näljutada, võib rinnanäärme hormonaalne tundlikkus väheneda ja sellisel juhul jäävadki rinnad väikseks, ehkki geneetilised eeldused olid varem olemas suurema rinnanäärme jaoks. Kuna 1/3 rinnanäärmest moodustab rasvkude, siis oleneb rinnanäärme suurus ka rasvkoe hulgast. Seetõttu on suuremad rinnad enamasti nendel naistel, kellel rasvkudet rohkem. Et ette näha, millised sinu rinnad võiksid tulevikus välja näha, võid vaadata oma ema või mõne teise täiskasvanud naisterahvast sugulase rindade suurust. Nii keha kuju kui ka rindade kuju on päritav. Kehakaalu tõustes võivad küll rinnad suureneda aga siis võib ka kehakaal väga suureks minna. Sinu keha alles areneb ja ka rinnad kindlasti veel kasvavad, sest rinnad saavad oma arenguga valmis 16. -17.eluaastaks. Loetakse normaalseks kui menstruatsioonid algavad millalgi 9. ja 16. eluaasta vahel. Mõnel tüdrukul algab menstruatsioon varem, teistel hiljem. Oled hetkel 15 ja seega muretsemiseks põhjust veel ei ole. Kui menstruatsioon pole alanud 16. eluaastaks peaks igaks juhuks arstilt nõu küsima ja vajadusel uuringuid tegema. Tavaliselt algavad menstruatsioonid 2 aastat peale rindade kasvu algust ning enne esimese menstruatsiooni algust on umbes aasta jooksul rohkem valgevoolust. Menstruatsioonide algamiseks on vajalik, et kehakaal oleks vähemalt 46-47 kg. Murdeeas on vajalik mitmekülgne ja tasakaalustatud toit, piisav uni ja küllaldane liikumine, sest see tagab lihastele ja luudele kasvamiseks vajalikud toitained ja koormuse. Liiga kõhnadel ja intensiivse spordiga tegelejatel võib kehaliste muutuste teke ja menstruatsioonide algus oma eakaaslastega võrreldes hilineda. Teadmiseks veel, et kui menstruatsioon ei ole alanud 16 eluaastaks peaks igaks juhuks arstilt nõu küsima, ja vajadusel uuringuid tegema. Siis võib tegu olla mingi hormonaalse häirega ning sellest võib olla tingitud ka rindade ja keha aeglane kasv. Nagu juba ütlesin, siis on inimesed erinevad nagu ka sina oma noorema õega, kuid usun, et mõne aasta pärast ei ole erinevus enam märgatav. Lihtsalt sinu õe kehaline areng on kiirem kui sinu oma. Samas ei maksa arvata, et sa sellepärast kuidagi õest kehvem oleksid, et sinu keha areng on aeglasem kui temal. Erinevatele inimestele (poistele/meestele) meeldivad erinevate kehakujude ja rindadega naised, samuti nagu mõnele meeldivad näiteks lühikesed juuksed ja teisele pikad vms. Nii et ole lihtsalt sina ise ja tunne rõõmu sellest, et oled just selline nagu oled. Alati tasub katsuda positiivselt mõelda ning pea püsti hoida. Usun, et vaid kehakuju ja rindade järgi keegi endale sõpra ega elukaaslast ei vali ning selline välimus nagu sinule häiriv tundub, ei tee sind inimesena vähem väärtuslikuks.

Vererohke menstruatsioon

Tere! Mure on selline, et päevad on väga vererohked, tänu sellele on ka aneemia tekkinud. Kuhugi minna ei saa, kuna päevad on väga vererohked.

Kui päevad on nii vererohked, et on tekkinud aneemia või segavad nad olulisel määral igapäevaelu, tuleks pöörduda naistearsti vastuvõtule, kes saaks vajadusel teha täpsustavaid uuringuid ning soovitada ka ravivõimalusi.

Menstruatsiooniaegse verehulga muutus

Viimased paar korda on mu menstruatsioon olnud väga vähese verehulgaga, kuid endiselt regulaarne. Põhimõtteliselt võib öelda, et lihtsalt määrib 5 päeva. On see normaalne?

Mingil määral võib vereerituse hulk ja iseloom naisel erinevatel aegadel erineda, seda põhjustavad mitmed tegurid, nagu näiteks stress, suur treeningkoormus, elumuutused jms. Tihti loksuvad need asjad ajapikku ise paika. Kui elad suguelu, võiks igaks juhuks teha ka rasedustesti, kuna vahel harva võib verehulga muutus viidata ka rasedusele. Rasedustesti saab igast apteegist. Rasedustest tuleb teha hommikusest uriinist ja täpselt kasutusjuhendi järgi. Kui teist joont üldse ei teki, võib öelda, et test on negatiivne ja rasedust pole. Kui rasedust ei ole, aga verehulgas või veritsuse iseloomus on endiselt kõrvalekalded tavapärasest ka järgnevate kuude vältel, võiks igaks juhuks nõu pidada naistearstiga.

Menstruaaltsükli häired

Mure siis selline, et päevad juba mitu aastat ilusti olnud. Kestnud umbes 6 päeva, konkreetne algus ja lõpp. Nüüd järsku aga kõik hoopis teisiti. Paar viimast kuud nii, et esmalt kolm päeva enne natuke nagu määrib, siis lõpuks hakkavad ilusti pihta, umbes 6 päeva tuleb palju verd ja lõpus jälle määrib. Kokku siis 12 päeva. Tegin mingi aeg ka aborti, kuid arst ütles pärast seda, et kõik korras, kuid ei teagi kas see ikka on normaalne, sest varemalt oli menstruatsioon kuidagi hoopis teisiti.

Peaksid minema uuesti naistearsti juurde kontrolli et sellise Sinu jaoks ebatavalise veritsuse põhjus välja selgitada ning vajadusel ka vastavalt ravida. Vahel on nii, et järelkontrollis paistabki kõik korras, kuid tegelikult on mõned väiksed koetükid emakaõõnde jäänud, mis nüüd pikka ja määrivat või rohket veritsust annavad. Mõnikord võib menstruatsioon/tsükkel muutuda tõesti peale rasedust (nii peale aborti kui ka peale sünnitust), ilma et sellel oleks mingit muud olulist põhjust. Siiski saab seda väita alles siis, kui naistearst on Sind uuesti üle vaadanud ja midagi muud ei leita.

Menstruaaltsükli häired

Kasutasin pille 9 kuud (lõpetasin detsembris). Pärast seda olid ka “päevad” (nagu vahenädalal ikka) ning selle nädala keskel oleksid pidanud algama uuesti, aga pole veel hakanud. Tean, et menstruatsioontsükli korrapäraseks muutumine võib võtta aega, kuid kui kaua on normaalne, et pole “päevi”? Enne pillide kasutama hakkamist oli tsükkel korrapärane ja samuti pillide kasutamise ajal.

Pärast pillide, plaastri või tuperõngaga lõpetamist võib kuluda kuni 6 kuud, kuni keha taas uue olukorraga harjub ja tsükkel täielikult pillide-eelsesse rütmi loksub. Siiski tuleb arvestada, et kuigi päevi veel ei ole, on olemas võimalus rasedaks jääda. Kui päevad oodatud ajal ei alga, tuleb teha igaks juhuks rasedustest (täpselt kasutusjuhendi järgi ja hommikusest uriinist). Pillidega lõpetamise järel tuleb toimida sõltuvalt sinu plaanidest: kui ei ole kavas sünnitada, tuleks valida muu tõhus rasestumisvastane meetod või kasutada iga vahekorra ajal terve vahekorra vältel kondoomi. (NB! Katkestatud vahekord ja päevade lugemine ei ole tõhusad rasestumisvastased meetodid). Kui plaanid sünnitada, siis ei pea mingit pausi pidama, vaid võib kohe proovima hakata. Tuleb aga arvestada, et enamik naistest ei jää rasedaks kohe, kui neil see soov tekib, vaid selleks võib minna veidi aega – see on täiesti normaalne ja see kehtib ka neile naistele, kes pole iial rasestumisvastaseid vahendeid tarvitanud. Umbes 85% paaridest rasestub esimese aasta jooksul, 95% kahe aasta jooksul. Kui on kindel soov rasedaks jääda, peaks olema kaitsmata vahekorras regulaarselt 2-3 x nädalas sama partneriga. Kui 6 kuuga tsükkel ei taastu või 2 aasta jooksul soovitud rasedust ei teki, peaks nõu pidama naistearstiga.

Menstruatsioon

Kas on normaalne, et päevade algul tuleb helepunast limast verd ja siis neljandal päeval hakkab tulema tumepunast limast verd?

See on täiesti normaalne. Veritsuse hulk ja iseloom (sh värv) võivad erinevatel menstruatsiooni päevadel ning ka erinevatel kuudel olla erinevad. See on tingitud verehulgast. Kui elad suguelu ja menstruatsiooniaegne veritsus on hoopis teistsugune kui muidu, tuleks kindluse mõttes teha rasedustest.

Menstruaaltsükli häired

Tere. Mul selline mure, et kaks kuud pole päevi olnud. Rase ma ei saa olla, sest pole vahekorras olnud kunagi. See ka, et olen nüüd pool aastat dieeti pidanud ja trenni ka teinud. Kaalun 47 kg. Kas oleks mingit rohtu, et saaks päevad korda?

Üks väga sage tsüklihäirete põhjusi on kas liiga madal kehakaal (keskmiselt on piiriks 48 kg, kuid see on väga individuaalne ja sõltub kehapikkusest) või kiire kaalulangus (kas dieedi või trenni tõttu või muul põhjusel). Samuti võib tsükli paigast lüüa ka suur treeningkoormus, isegi kui see ei vii otseselt suure kaalulanguseni. Kõik need situatsioonid annavad organismis signaali: “näljaperiood, säästa energiat ja ära kuluta seda normaalseks menstruaaltsükliks”. Seega võib praegu järeldada, et kaalulangetus on sinu jaoks olnud liiga kiire, kaal on sinu jaoks liiga madal, sööd liiga vähe ja/või teed liiga palju trenni. Kui sellel põhjusel päevad ära, siis ei aita rohud, vaid tuleb kehakaal, toitumine ja treeningkoormus paika saada. Kui sellisele tsüklihäirele mitte tähelepanu pöörata, võib tulevikus tekkida probleeme lastesaamisega. Nõu saavad sulle anda toitumisnõustaja, personaaltreener, perearst ja naistearst. Kui tundub, et probleem on hoopis söömishäires (ei suuda midagi üldse süüa, tahaks veel kaalust maha võtta või hoopis oksendad toitu välja), siis tuleks nõu pidada psühhiaatriga. Kui ka kaalu normaliseerumisel, treeningkoormuse vähendamisel ja toidukoguste suurendamisel päevad 6 kuu jooksul ei taastu, peaks kindlasti pöörduma naistearstile.

Menstruatsioon ja ujumine

Kuidas on päevade ajal ujumisega? Olen kuulnud paljusid jutte, aga ei tea täpselt. Kas siis, kui veritsus on juba väiksem saab minna tampooniga ujuma?

Menstruatsiooni ajal võib ujuma minna küll, kui sa seda soovid. Selleks tuleks kasutada tampooni, et vältida ujumisriiete (ja vee) määrdumist ning tagada sulle mugav tunne. Uus tampoon tuleks tuppe panna vahetult enne ujumaminekut ning vahetada uue tampooni või sideme vastu pärast ujumise lõppu. Vahel võib olla nii, et mõnel naisel on vereeritus väga tugev ja siis võib veidi roosakat voolust ka läbi tampooni imbuda – seetõttu võiks igaks juhuks ujumisriided olla tumedamat värvi või oodata ujumaminekuga, kuni veritsus jääb väiksemaks. Kindlasti tuleks jälgida enesetunnet – kui see on ikka kehv, siis võiks samuti suplusega oodata.

SOS-pill ja tsüklihäired

Tere. Selline mure, et oli 2 nädalat tagasi kaitsmata vahekord ja võtsin kohe järgmisel hommikul SOS-pilli. Päevad pidid hakkama alles järgmine nädal, aga hakkasid nüüd. Olen jube mures.

Tsüklihäire (päevad saabuvad oodatust varem või hiljem) on SOS-pillide väga sage, kuid täiesti ohutu kõrvaltoime. Järgmise tsükli jooksul peaks korrapära taastuma. Kui oled mures, kas võisid siiski rasedaks jääda, võib umbes 14 päeva pärast kaitsmata vahekorda teha rasedustesti. Kui sa sünnitada ei plaani ja nüüd juba oli üks kord tarvis SOS-pilli võtta, soovitan sul kaaluda mõne püsiva tõhusa rasestumisvastase vahendi kasutuselevõttu (implantaat, spiraal, pillid, tuperõngas, plaaster). Sellisel moel saab vältida asjatut pabistamist soovimatu raseduse pärast. Sobiva vahendi aitab valida noortenõustaja või naistearst. Selleks saab pöörduda noorte nõustamiskeskusesse.

Menstruaaltsükli häired

Tere, minu küsimus on seotud päevade hilinemisega. Viimane seksuaalvahekord oli enne eelmist menstruatsiooni. Mai alguses olin nädal aega kõrge palavikuga külmetushaiguses, kaal alanes paar kg, kuid nüüdseks olen selle tagasi võtnud. Nüüd peaks päevad juba ammu uuesti olema, aga need on 5 päeva hilinenud. Mida teha?

Kui oled suguelu elanud ja on tekkinud tsükli muutus, tuleks igaks juhuks esimese asjana teha rasedustest. Rasedustesti saab igast apteegist. Rasedustest tuleb teha hommikusest uriinist ja täpselt kastusjuhendi järgi. Kui teist joont üldse ei teki, võib öelda, et test on negatiivne ja rasedust pole. Kui päevad ikka ei alga, võib igaks juhuks korrata rasedustest kahe nädala pärast. Kui testid on negatiivsed ja/või menstruatsioon siiski algab, võib järeldada, et tsüklihäire oli tingitud haigusest. Üldhaigestumine on stress kogu organismile ning võib põhjustada tsüklihäireid: päevad saabuvad oodatust varem või hiljem, on tavapärasest vererohkemad või väiksema verehulgaga. Tsükkel peaks normaliseeruma järgmiseks menstruatsiooniks. Kui ei, võiks nõu pidada naistearstiga.

Menstruaaltsükli häired

Mul hakkasid päevad 13-aastaselt. Praegu olen 17. Mure siis sellest, et siiani käivad päevad ebaregulaarselt. Kord tulevad hiljem, siis jälle nädal varem. Mida teha? Kas peaks naistearstile pöörduma? Lisan veel, et vahekorras pole olnud.

Menstruatsioonitsüklit loetakse menstruatsiooni esimesest päevast kuni viimase päevani enne järgmist menstruatsiooni (kokku loetakse nii menstruatsioon kui ka kahe menstruatsiooni vahepealsed päevad). Menstruatsioonitsükli pikkus on tavaliselt 24-35. Samas loetaks regulaarseks ka tsüklit, mis kõigub kuni 7 päeva siia-sinna (st algab oodatust nädal varem või hiljem). See tähendab, et menstruatsioon ei pruugi alata alati samal kuupäeval (nt iga kuu 5. kuupäeval). Selguse mõttes on hea märkida oma päevad väiksesesse kalendrisse. Siis on kergem ise oodatava menstruatsiooni aega arvestada, aga ka naistearstile pöördudes näeb arst kohe, kas tsükkel on korras. Menstruatsioonitsükkel peaks reguleeruma (nii, et vahed on alati pea-aegu ühepikkused) 1-2 aastat peale esimest menstruatsiooni. Mõnedel naistel võib tsükkel jäädagi ebaregulaarseks. Kui kaks aastat pärast elu esimest menstruatsiooni on tsükkel ikkagi ebakorrapärane (st kõigub rohkem kui ühe nädala jagu), siis on soovitatav pidada nõu naistearstiga, kes saab vajadusel teha lisauuringuid ning kui tarvis, ka ravi määrata.

Menstruaaltsükli häired

Elukaaslane läks sõjaväkke ja otsustasin pillidega väikse pausi teha. Pärast viimast pillilehte tuli menstruatsioon nagu ikka. Nüüd on sellest juba 2 kuud möödas, aga menstruatsioonist pole märkigi. Millest see võib olla?

Pärast pillide kasutamise lõpetamist on tsüklihäired esialgu tavapärased, kuna keha kohaneb uue hormonaalse olukorraga, see võib kesta kuni 6 kuud. Kui olete olnud pärast seda vahekorras, tuleks igaks juhuks teha rasedustest. Rasedustesti saab igast apteegist. Rasedustest tuleb teha hommikusest uriinist ja täpselt kastusjuhendi järgi. Kui teist joont üldse ei teki, võib öelda, et test on negatiivne ja rasedust pole. Kui päevad ikka ei alga, võib igaks juhuks korrata rasedustest kahe nädala pärast. Oluline küsimus on, miks otsustasite pillide kasutamises pausi teha. Kui asi oli kõrvaltoimetes, siis võiks pigem kaaluda pilli vahetamist kui päris loobumist. Kui tahtsite kehale “puhkust anda”, siis tegelikult seda teha vaja ei ole – aastakümnete pikkused uuringud näitavad, et pillidega pausitamine ei too kaasa mingeid hüvesid, vaid vastupidi, võib viia soovimatu raseduseni ja tsüklihäirest tingitud ebamugavusteni. Niisiis, kui praegu pole kavas sünnitada, soovitaksin siiski kasutada tõhusat rasestumisvastast vahendit. Kui jätsite pillide kasutamise, kuna plaanite sünnitada, siis on muidugi teine lugu. Kui 6 jooksul päevad siiski ei alga, soovitan pöörduda naistearsti vastuvõtule, nt lähimasse noorte nõustamiskeskusesse.

Ebaregulaaarne menstruatsioon

Tere. Mul on nüüd kaks korda päevad olnud. Esimene kord oli väga vähe verd, teisel korral hästi palju. Nüüd on teisest korrast juba 41 päeva möödas, aga päevad pole ikka alanud. Mida teha?

Esimese aasta-kahe jooksul pärast elu esimest menstruatsiooni võibki menstruaaltsükkel olla väga ebaregulaarne ja ettearvamatu. See on täiesti normaalne. Suuremal osal neidudest läheb tsükkel ise korda umbes kahe aasta jooksul, mõnedel jääbki ebaregulaarseks. Soovitan kõik menstruatsioonid üles märkida väiksesse kalendrisse, et vajadusel saaks täpsema ülevaate, kuidas päevad käivad. Kanna igaks juhuks alati kaasas paari tagavarasidet, siis ei tule halba üllatust, kui menstruatsioon ootamatult pihta hakkab. Kui menstruatsiooni ei ole rohkem kui 6 kuud või kui kahe aastaga tsükkel regulaarseks ei muutu, soovitan pidada nõu naistearstiga.

Menstruatsioon

Tere! Mul on selline küsimus, et just eelmine nädal lõppes menstruatsioon, nädal oli vahet ja nüüd hakkas uuesti. Mingeid rasestumisvastaseid vahendeid ma ei kasuta. Milles võib probleem olla?

Kuni nädal varem või hiljem võib menstruatsioon naisel alata ka ilma igasuguse põhjuseta, sest tsüklit mõjutavad väga paljud tegurid (nt üldhaigestumine, ülekaal, alakaal, kaalulangus või kaalutõus, suur treeningkoormus, stress, kolimine, kliimamuutus jpt). Kui oled elanud suguelu ja menstruaaltsüklis tekib muutusi (näiteks päevad jäävad ära või on hoopis teistsugused kui muidu), tuleb esimese asjana teha rasedustest. Rasedustesti saab igast apteegist. Rasedustest tuleb teha hommikusest uriinist ja täpselt kasutusjuhendi järgi. Kui teist joont üldse ei teki, võib öelda, et test on negatiivne ja rasedust pole. Kui päevad ikka ei alga, võib igaks juhuks korrata rasedustest kahe nädala pärast. Suguelu elanud inimese puhul võib põhjuseks olla põletik, rasedus (või selle katkemine), aga ka lihtsalt tsüklihäire. Kui sinu elu esimene menstruatsioon algas vähem kui kaks aastat tagasi, võib see olla organismi kohanemise periood, mil menstruatsioonid ongi ebaregulaarsed ja ettearvamatud. Kui menstruatsioonid on kestnud kauem kui kaks aastat, ei ole niisugune tsüklihäire tavapärane. Kui rasedustest on negatiivne, muid kaebusi ei esine ja edaspidi on tsükkel regulaarne, võib lihtsalt jälgida. Muul juhul soovitaksin pöörduda naistearsti konsultatsioonile.

Vaheveritsus ehk läbimurdeveritsus

Hakkasin kasutama pille. Võtsin esimese tableti menstruatsiooni esimesel päeval, nagu arst ütles. Nüüd kestab seesama menstruatsioon juba 2 nädalat. Kas pillid ei sobigi mulle?

Kui hakata kasutama rasestumisvastaseid pille, võib esimestel kuudel tõepoolest esineda määrimist pillide võtmise ajal või menstruatsioon võib olla pikem kui tavaliselt. Kuigi selline määrimine on suhteliselt tüütu, ei ole see sinu organismile kuidagi kahjulik. Tavaliselt on selline määriv veritsus tingitud sellest, et keha alles harjub uute tablettidega. Kui võtad pille täpselt juhendi järgi, on pillide rasestumisvastane kaitse olemas ka hoolimata veritsusest. Mõne aja möödudes tavaliselt organism kohaneb uue olukorraga ja ka veritsusi/määrimisi ei tohiks enam olla. Kui veritsust esineb ka kolmanda pillipaki ajal, siis oleks soovitatav pidada nõu arsti või noortenõustajaga, sest sellisel juhul võib olla abi pillimargi vahetusest.

Vaheveritsus ehk läbimurdeveritsus

Ma võtsin pille ilusti, kuni jäin sõbranna juurde ööseks ja unustasin ühe võtmata. Järgmisel päeval võtsin unustatud pilli. Ülejärgmisel päeval hakkas veritsus, kuigi on alles paki keskpaik. Jätsin kohe pillide võtmise ära ja nüüd ei tea, mida teha.

Kui pill jääb õigeaegselt võtmata, siis on soovituseks võtta ta tagantjärgi sisse niipea kui võimalik. (NB! Hoia alati sahtlis või rahakotis alles üks pillide infoleht, seal on väga detailselt kirjas, kuidas unustamise korral toimida.) Kui kahtled, kas rasestumisvastane toime võis katkeda, võib alati igaks juhuks järgmised 7 päeva kasutada lisaks kondoomi või hoiduda vahekorrast samal ajal pille edasi kasutades. Kui pilli võtmine ei hiline üle 24 h, siis säilib rasestumisvastane kaitse. Siiski võib pilli hilinemine kaasa tuua veritsuse. Igal juhul tuleks pillide võtmist jätkata senise skeemi järgi, vaatamata veritsusele! Kuna oled nüüd pausi teinud pillidesse, siis nüüdseks on rasestumisvastane kaitse katkenud. Seega alusta kohe pillide võtmist uuest pakist ning kasuta lisaks 7 päeva kondoomi või hoidu vahekorrast. Siis tekib rasestumisvastane kaitse uuesti. Kui oled vahepeal olnud vahekorras, soovitan kahe nädala pärast teha rasedustesti (saadaval igas apteegis, tuleks teha hommikusest uriinist ja täpselt kasutusjuhendi järgi). Kui pillide unustamist tuleb veel ette, soovitan kanda pillilehte alati käekotis või rahakoti vahel, panna omale telefoni meeldetuletus või tõmmata meeldetuletus äppi või otsustada hoopis unustamiskindlate vahendite kasuks nagu spiraal või implantaat.

Vaheveritsus ehk läbimurdeveritsus

Tere! Kasutan juba paar aastat pille. Paar korda on olnud nii, et päevad on tabletivabal perioodil ära ja siis paki keskel suvalisel ajal hakkab natuke roosakat voolust tulema. Millest see võib olla?

Seda nimetatakse vaheveritsuseks ehk läbimurdeveritsuseks ja seal võib olla erinevaid põhjuseid. 1) Esimesel kahel-kolmel kasutuskuul on määrimine normaalne, keha alles kohaneb uue olukorraga. Ohtlik see ei ole, midagi pole vaja ette võtta. Peab andma kehale aega harjuda. 2) Kui ebaregulaarne määrimine kestab kauem kui 2-3 kuud või ilmneb siis, kui oled juba kauem pille võtnud, tuleks konsulteerida naistearstiga. Põhjusteks võivad olla: koostoime teiste ravimitega, pillide unustamine või hilinemine, tugev suitsetamine, suguteede põletik, liiga väikse toimeaine sisaldusega pill. Naistearst aitab välistada haiguslikud põhjused ning oskab vajadusel soovitada teistsugust pilli, mis vahemäärimised lõpetab.

Menstruatsioon ja seks

Küsimus selline, et kas päevade ajal võib seksida?

Päevade ajal võib seksida küll, kui mõlemal partneril selleks soovi on. Tuleb aga silmas pidada, et kui pole plaanis sünnitada, siis tuleb kasutada rasestumisvastast vahendit, kuna ka menstruatsiooni ajal seksides on võimalus raseduse tekkeks. Kui on hirm voodilinad ära määrida, siis võib panna alla käterätikud või olla vahekorras hoopis duši all. Menstruatsiooni ajal vahekorras olemine võib aidata isegi menstruatsioonivalude vastu.

Menstruaaltsükli häired

Tere! Mul pole neli kuud nüüd päevi olnud. Olin enne seda ka vahekorras, aga pärast vahekorda oli ühe korra menstruatsioon. Kolisin muidugi uude linna elama ka.

Mõningased kõikumised menstruatsioonitsüklis on normaalsed (nt päevad algavad nädal varem või hiljem kui pidanuks), aga neli kuud puuduvad päevad ei ole tavapärane. Kui oled elanud suguelu ja menstruaaltsüklis tekib muutusi (näiteks päevad jäävad ära või on hoopis teistsugused kui muidu), tuleb esimese asjana teha rasedustest. Rasedustesti saab igast apteegist. Rasedustest tuleb teha hommikusest uriinist ja täpselt kasutusjuhendi järgi. Kui teist joont üldse ei teki, võib öelda, et test on negatiivne ja rasedust pole. Kui päevad ikka ei alga, võib igaks juhuks korrata rasedustest kahe nädala pärast. Kui elu esimesest menstruatsioonist on möödas vähem kui kaks aastat, võib kehal veel minna aega, et menstruatsioonitsükkel regulaarseks muutuks. Kui menstruatsioonid on kestnud kauem kui kaks aastat, võib tegu olla ka juhusliku tsüklihäirega, mida võivad põhjustada väga paljud tegurid, näiteks kiire kaalulangus või kaalutõus, alakaal, ülekaal, suur treeningkoormus, stress, emotsionaalsed üleelamised, kliimamuutus, reisimine, kolimine, üldhaigestumine ja palju muud. Kui rasedus on välistatud ja mingit muud põhjust ka ei paista olevat ning 3 kuu jooksul päevi ei ole, tuleb pöörduda naistearsti vastuvõtule.

Seksuaaliha

Mul on selline probleem, et minu mees tahaks seksida 4-5 korda nädalas, mulle aga piisaks 1-2 korrast. Ehk küsimus oleks siis selline, et miks meil on niivõrd erinevad libiidod ja kuidas me saaks neid soove tasakaalustada?

See, et sinu ja partneri suguiha on erinev, on täiesti normaalne. Olete ju erinevad inimesed. Teie seksuaalsust mõjutavad isikulised seesmised ja välised faktorid. Sama kogevad paljud paarid. Inimese suguiha võib ajas oluliselt muutuda, tihti tahetakse suhte algul sagedamini vahekorras olla, hiljem harvem. Esimene ja olulisim lahendusvõimalus on oma partneriga ausalt sellest rääkimine. Avameelse vestluse käigus saate mõlemad jagada oma soove ja ootusi ning ettepanekuid olukorra parandamiseks. Võib-olla vajab sinu partner mitte seksi, vaid lähedust – järsku soovite jagada oma lähedust mõnel muul moel kui vahekorras olles, näiteks puudutusi ja hellitusi jagades ja lihtsalt koos olles. Ehk suurendab koduste tööde omavaheline parem jaotamine, oma vajadustest rääkimine ning pikem eelmäng sinu seksuaaliha. Äkki leiate lahenduse, olles vahekorras 1-2 korda nädalas, ning mees tegeleb muul ajal eneserahuldamisega. Võimalik on leida omavahel kompromiss, missuguse sagedusega vahekordadega mõlemad partnerid “hakkama saavad”. Kasu võib olla sellest, kui spetsiaalselt kokku leppida ajad nädalas, kui teil on “kohtinguõhtu”, millele soovi korral järgneb seks. Kui siiski näib, et omavahelise vestluse käigus head lahendust ei leidu või on suhtluse algatamaine sootuks keeruline, võib alati pöörduda seksuaalnõustaja poole.

Seksuaaliha

Selline probleem, et mu poiss (24-aastane) ei tunne üldse seksi vastu huvi. Ta ütleb, et on väsinud. Vahekorras on 1-2 x kuus ja siis on ka nii, et mina olen algatajaks. Ta töötab täiskohaga, on tiba ülekaalus ka. Perearstile rääkis ta ka, et on väsinud, mille peale soovitati vitamiine võtta. Kahjuks pole see eriti abiks olnud. Kuhu peaks mehe saatma või mis uuringuid tegema? Tänud!

Huvi seksi vastu ehk seksuaaliha muutub elu jooksul ja suhte erinevates etappides olulisel määral. Tihtipeale soovitakse näiteks suhte algul sageli vahekorras olla – iga päev või lausa mitu korda päevas. Hiljem vahekordade sagedus väheneb, kusjuures nende kvaliteet ning rahulolu suhtega võib jääda samaks või isegi kasvada. Niisiis vahekordade sagedus pole alati rahulolu puhul põhiline näitaja. Samuti pole olemas “normaalset vahekordade sagedust” – mõne paari jaoks on see iga päev, mõne paari jaoks kord kuus. Probleem tekib siis, kui partnerite nägemus vahekordade sagedusest on väga erinev ja toob endaga kaasa ühe või mõlema osapoole rahulolematuse.
Lisaks suhte normaalsele kulgemisele võivad iha mõjutada ka paljud muud tegurid: omavaheline läbisaamine ja tülid, perekondlik olukord (nt väikesed lapsed, rahalised probleemid), tervisehädad (mitmed kroonilised haigused ja nende raviks tarvitatavad ravimid), ületöötamine ja väsimus, ülekaal, väheliikuv eluviis jne.
Kõige olulisem oleks omavahel olukorrast avameelsest ja ilma süüdistusteta rääkida. Väga levinud on uskumus, et iga mees peaks igas olukorras ja alati seksida tahtma. Etteheited selles osas võivad mõjuda väga haavavalt. Seetõttu on oluline vesteldes säilitada armastav ja lahendustele orienteeritud õhkkond.
Paljud mehed võivad ihaprobleemide korral abi saada võrdlemisi lihtsatest elustiilimuutustest – tervislik toitumine, töökoormuse vähendamine, liikumisaktiivsuse suurendamine, suitsetamisest loobumine ja alkoholi tarvitamise vähendamine või lõpetamine. Need võtted mõjutavad otseselt meessuguhormoonide taset mehe organismis ning mõjuvad kokkuvõttes mitte ainult ihale soodsalt, vaid ka kogu tervisele üleüldiselt. Tore võimalus oma tervise heaks midagi ära teha, aga koos meeldivalt aega veeta, on näiteks ühine sporditegemine.
Kui tunnete, et omavahel avatult probleemidest kõnelemine ei õnnestu või ülaltoodud võtted järjepideval rakendamisel oodatud toimet ei avalda, võiks nõu pidada paariterapeudi või seksuaalnõustajaga.

Oraalseks e suuseks

Olen tüdrukuga koos olnud 2 aastat. Kõik klapib, ka seksuaalelu. Muret teeb ainult see, et mulle väga meeldib oraalseks, aga tema ei soovi seda mulle pakkuda. Olen ikka talle teinud, lootuses, et ta vastab samaga, aga ta ei taha, ütleb, et see on rõve. See teeb mind kurvaks ja ajab vihale ka. Mida teha??

Inimesi erutavad väga erinevad asjad. Igal inimesel on õigus oma fantaasiatele. Fantaasiad on ohutud ja igaühele privaatsed. Leida keegi, kellega kõik sinu fantaasiad ühtivad, oleks tõeline haruldus. Samuti on igal inimesel õigus olla vahekorras just nii, nagu see temale vastuvõetav on ja meeldib. Seda muidugi niikaua, kuni tema partner sellega nõus on. Ehk siis – oma soove ei ole võimalik teistele peale suruda. Sinu kirjast loen välja, et teie seksuaalelu on muus osas hea, vaid suuseksi osas lähevad teie soovid lahku. Selliseid naisi on maailmas väga palju. Huvitav on see, et pornofilmide põhjal võiks arvata, et kõik naised soovivad suuseksiga tegeleda. Tuleb siiski tõdeda, et filmid erinevad vahel reaalsusest väga palju. Kindlasti ei pea sa loobuma oma fantaasiatest. Arvestada tuleb aga sellega, et kõik fantaasiad ei ole määratud tõelisuseks saama. Võib-olla leidub mõni muu seksuaalne tegevus, mida te mõlemad sama palju naudiksite? Arutage seda omavahel.
Väärib tunnustust, et oled oma soovidest otse partnerile rääkinud. Kui tema on aga selge sõnaga öelnud, et talle see ei sobi, tuleb sul teda austada. Kui sa arvad, et pead selle tõttu loobuma oma partnerist, siis mõtle sellele, kas selle fantaasia tõelisuseks saamine on tähtsam, kui kõik see, mis teie vahel on. Saan aru, et olukord on sinu jaoks keeruline. Kahjuks ei ole olemas ühte ja kerget vastust sinu murele. Lõpliku lahenduse pead sa siiski ise leidma.

Orgasm partnerga

Selline mure, et olen oma poisiga juba 2 aastat koos olnud, kuid pole kunagi temaga seksides (ega ka kellegi teisega) orgasmi saanud. Olen seni seda alati teeselnud ja ma arvan, et ta usub. Tahaks siiski ka partneriga orgasmi saada, masturbeerides saan kergesti orgasmi. Mida teha?

Väga paljudel naistel on nõnda, et orgasmi kogetakse kergesti küll ennast rahuldades, kuid koos partneriga harva või üldse mitte. Sellel on palju põhjuseid ja võimalikest lahendustest saad lugeda siit /link orgasmi peatükini seksuaalelu probleemide all/. Rääkides orgasmi teesklemisest, siis see võib lahendusteni jõudmist takistada, kuna partner ju ei tea, et sa orgasmi ei saa. Niisiis väljend “fake it till you make it” ei pea alati paika (ehkki mõnikord võib vaagnapõhjalihaste pingutamine seksi ajal aidata orgasmini jõuda). Esimene samm oleks partneriga avameelselt rääkimine. Ta võib küll esialgu pisut solvuda, kuna teesklesid nii pikalt, kuid usun, et kokkuvõttes tahab ta, et ka sina naudingut kogeksid, ning on huvitatud koos lahenduste leidmisest. Kui otse rääkimine tundub raske, võib talle näiteks kirja kirjutada. Anna talle teada, et hoolid temast väga, pead teda väga erutavaks ning naudid seksi temaga vaatamata sellele, et pole orgasmi saanud.

Orgasm

Olen oma poisiga koos olnud pool aastat. Meil on üsna tihe suguelu, kuid vaginaalset orgasmi ma saanud ei ole. Mida teha, et asja parandada?

Sinu kirjast ei selgu, kas sa koged orgasmi vahekorra ajal kliitori stimuleerimisel või ei saavuta vahekorra ajal üldse orgasmi. Olgu öeldud, et orgasmide jagamine vaginaalseks, kliitoriorgasmiks jms on natuke vananenud põhimõte. Tegelikult on nõnda, et vahet pole, kuidas orgasm saavutatakse – orgasm on orgasm. See tähendab, et kliitori stimuleerimisel saadud orgasm pole tupe stimuleerimisel saadud orgasmist sugugi kehvem. Tupp on suuremas osas üsna tundetu organ, seetõttu ongi nii, et enamik naisi lihtsalt peenise liigutamisest tupes mingit orgasmi ei saa, kuid võivad seda saada kliitorit stimuleerides. On ka palju naisi, kes üldse vahekorra ajal orgasmi ei koge.

Partner ei saa orgasmi

Pöördun teie poole väikse murega. Nimelt olen oma mehega koos olnud juba üle 3 aasta. Viimasel ajal olen märganud, et tal on minuga raskem orgasmi saada ning vahel ma ei suudagi teda rahuldada. Pöördusin siis tema poole ja küsisin, kas viga on minus, et äkki ma ei meeldi talle enam. Ta eitab seda ning ütleb, et asi on selles, et vahekorra ja ka suuseksi ajal ei ole enam seda tundlikkust, mis varem. Millest see on tingitud, et tundlikkus on kadunud? Mida teha?

Mõistan, et muretsed oma partneri seksuaalse erutuvuse languse pärast ehk siis täpsemalt ejakulatsiooni edasilükkumise või ärajäämise pärast. Sellel, miks mehel on raskusi seksuaalse erutuse tekkimisel või orgasmi saamisel, võib olla mitmeid erinevaid põhjuseid. Ühest küljest võivad seda põhjustada mehe enda poolsed probleemid: näiteks kroonilised haigused, kasutatavad ravimid, suitsetamine, alkoholitarvitamine, ülekaal, vähene füüsiline aktiivsus, suur töökoormus, stress. Siinkohal on abi tervislikest eluviisidest – alkoholitarvitamise vähendamisest, suitsetamisest loobumisest, tervislikust toidust, liikumisaktiivsuse suurendamisest, töökoormuse ja stressi vähendamisest. Kõik need võtted aitavad otseselt meessuguhormoonide taset organismis tõsta ning seeläbi võib suureneda ka seksuaaliha, seksuaalse erutuse tekkimine ning lihtsustuda orgasmi saamine. Teisalt võib probleemi põhjuseks olla mõni omavaheline lahendamata jäänud lahkheli või tüli. Väga oluline on omavaheline avameelne suhtlemine. Oled väga tubli, et oled sellest juba juttu teinud. Tähtis on säilitada seksuaalteemadel rääkides armastav ja hooliv õhkkond, vältida süüdistusi ja etteheiteid. Kui tunned, et avatud suhtlus ei edene või siin toodud soovitustest jääb väheks, võiks mees pöörduda meestearsti vastuvõtule.

Omaa soovide jagamine partneriga

Küsimus seksuaalsuse kohta. Mul on olnud seksuaalpartner juba 4 aastat, kuid ma ei julge ikkagi temaga ausalt rääkida oma soovidest. Enamus ajast ma temaga seksides orgasmi ei ole saanud. Küll aga kogen suuri orgasme masturbeerides, aga ma ei julge talle rääkida, kuidas ma selle saavutan. Mulle meeldib vaadata pornot ja eelkõige erutavad mind nendes naised ja nendega seonduv. Ma ei soovi reaalselt ühegi naisterahvaga füüsilisse kontakti astuda, küll aga fantaasiates domineerivad naised. Ma olen mures, kuna ei saa enam aru, mis mind huvitab või kuidas elukaaslasega (meessoost) seksi nautida ja fantaasiaid jagada.

Ainuke viis üksteisele oma ihadest ja soovidest teada anda, on siiski püüda omavahel rääkida. Mõnel inimesel on teemat avada lihtsam mitte silmast silma rääkides, vaid näiteks partnerile kirjutades. See võib tunduda raske ja tekitada hirme, mis on ka loomulik, kuid proovi mõelda, mis on see kõige hullem, mis võiks juhtuda, kui oma mõtetest ja kogemustest juttu teed? Kas ta võiks solvuda? Siis saab talle ju selgitada, et see ei muuda kuidagi sinu tundeid tema vastu ning see on hoopis sinu püüd temaga veelgi suuremat lähedust nautida. Mõelda vaid, kui tuleksid selle jutuga lagedale 10-20 aasta pärast – see oleks ju veel viletsam variant. Võib-olla aga partnerile just meeldib, et nii isiklikke saladusi temaga jagad ning peab seda hoopis väga erutavaks. Ehk soovib temagi sinuga mingeid fantaasiaid jagada.
Olgu öeldud, et väga paljud naised vaatavad pornot ning see, missugust pornot eelistatakse, ei pruugi olla kuidagi seotud sellega, missuguseid tegevusi reaalses elus läbi viia soovitakse. (Näiteks meeldib vaadata naiste omavahelist seksi, kuid päris elus olla intiimne vaid meestega vms). On ka väga sage, et naised suudavad kogeda orgasme masturbeerides ja pornot vaadates, kuid harva või mitte iial koos partneriga. Täpsemalt selle kohta, miks võib orgasmi saamine partneriga raskendatud olla, võib lugeda siit (link seksuaalelu probleemide – orgasmi teemasse). Igal juhul ei ole sa ainuke – väga paljud naised vaatavad pornot, saavutavad orgasme vaid masturbeerides ning kõhklevad oma partnerile oma fantaasiatest rääkides. Samas just avameelne suhtlus on see, mis aitab teid partneriga muuta veelgi lähedasemaks ning muuta seksuaalelu nauditavamaks. Kui tunned, et avameelne vestlus ei õnnestu või jäävad siin jagatud soovitused väheseks, võib alati pöörduda seksuaalnõustaja vastuvõtule.

Erektsioonihäire

Pöördun teie poole suure probleemiga, nimelt kaob erektsioon peale eelmängu ära. Kõik on justkui ideaalne, kuni tuleb kätte aeg, mil peaks hakkama kondoomi otsima. Paraku on seda juhtunud mitu korda. Iga järgnev ebaõnnestumine on teinud asja veel hullemaks. Hetkel käin tüdrukuga, keda olen tundnud juba pikemalt ja ta on väga mõistev, aga on näha, et ka tema kannatus on katkemas. Mida soovitaksite teha?

Kirjutad seoses murega erektsiooni pärast. Ütled, et erektsioon kaob niipea, kui asi peaks eelmängust kaugemale minema. Mõistan, et selline olukord võib teha väga kurvaks ja ajada ka vihale. Suutmatus edukaks vahekorraks mõjub kahtlemata negatiivselt nii enesehinnangule kui ka suhtele üldiselt. Erektsiooniprobleeme kogevad mingil eluetapil paljud mehed. Enamasti on erektsiooniprobleemid seotud ärevuse ja hirmuga, mida esineb eriti sagedasti seksuaalelu alustades, aga ka uue suhte korral. Vahel piisab juba usalduslikust vestlusest partneriga, et pinged maha võtta. Kindlasti on kasu ka tervislikest eluviisidest: alkoholitarbimise vähendamisest ja suitsetamisest loobumisest, tervislikust toitumisest ning füüsilise aktiivsuse suurendamisest, töökoormuse ja stressi vähendamisest – need kõik aitavad tõsta meessuguhormoonide taset organismis.
Kirjutasid, et selliseid ebaõnnestumisi on olnud ka varem korduvalt. On tõsi, et varasemad ebaõnnestumised mõjuvad psüühikale ja vähendavad oluliselt määral edasist suutlikkust. Kui ebaõnnestumisi on olnud palju ja need hakkavad kuhjuma, siis võib olla väga raske jälle normaalset seksuaalelu nautida. Tänapäeval on olemas efektiivsed ravimid erektsiooni tagamiseks ja ka ärevuse taandamiseks. Need ravimid ei tekita sõltuvust ja tarvitada tuleb neid enamasti suhteliselt lühikese ajaperioodi vältel. Tavaliselt mõne eduka vahekorra järgselt soorituspaine väheneb või kaob ning õnnestub vahekordi edukalt ilma ravimite abita jätkata. Need ravimid on saadaval retseptiga, mille saab väljastada perearst, meestearst või noormeeste nõustaja.

Vahekorra kestvus

Kui kaua kestab keskmine vahekord?

Mingit kindlat normi ei ole vahekorra kestusele seatud. Keskmine vahekord ei kesta tegelikult sugugi nii kaua, kui sageli arvatakse – kuigi teinekord võib filmidest nähtu või sõpradega räägitu jätta mulje, et seks kestab oluliselt kauem kui reaalselt. Keskmiseks vahekorra pikkuseks peetakse umbes viit minutit, kuid see ei tähenda, et selle näol oleks tegu normiga. Paljudel noormeestel jääb see aeg nt 2-3 min sisse. See, kas vahekord kestab liiga kaua või liiga vähe, oleneb vaid sellest, kas see on partneritele probleemiks või mitte. Indikaatoriks on pigem mõlema partneri rahulolu. Kui tundub, et vastupidavust partneri rahulolu tagamiseks justkui ei jagu, siis tuleks panna suuremat rõhku eelmängule, et ka partner jõuaks erutuda ja naudingut kogeda. Partneriga seksides kasuta kondoomi, et vältida soovimatut rasestumist ja ka võimalikke suguhaigusi, kondoomi kasutamine võib aidata ka vahekorda pikendada.

Seksuaalsus, tupekuivus

Mul on selline mure, et poisiga seksi ajal ei lähe mul vahest tupp piisavalt märjaks, kuigi ma olen piisavalt erutunud. Kasutan ka pille-kas see võib olla tingitud sellest? Enne pillide kasutamist seda muret ei olnud.

Tupekuivus on üsna sage probleem. Esimene ja põhiline soovitus on eelmängu pikendamine – pikemad hellitused enne peenise tuppe viimist annavad tupele aega libedamaks muutuda. Vahel võib tõesti olla, et pillid soodustavad tupekuivust. Selles osas pea nõu oma naistearstiga – pillimargi vahetamine võib probleemi lahendada. Kindlasti ei soovita tõhusast rasestumisvastasest vahendist päris loobuda, kui oled kindel, et lähiajal sünnitada ei plaani. Täpsemat nõu saad naistearstilt kas noorte nõustamiskeskuses või naistenõuandlas.

Vahekorrajärgne kõhuvalu

Pöördun Teie poole murega. Viimasel ajal peale partneriga seksimist hakkab mul kõht valutama. Valu ei ole küll väga tugev, aga samas häiriv ja kõht tõmbuks vahel nagu krampi. Kas põhjus võibki olla selles, et mehe peenis on liiga pikk või võib asi olla milleski muus ?

Suure tõenäosusega on valu tingitud sellest, et mehe liigutused vahekorra ajal on veidi liiga jõulised ning emakas või kaudselt läbi tupe limaskesta ka munasari saavad pisut raputada. Igaks juhuks võiks siiski aja panna naistearstile, kes saaks igaks juhuks võtta proovid, et välistada põletikku, ning uurida, ega ei ole mõnd munasarjatsüsti, mis valu põhjustaks. Seni soovitan mehega probleemist rääkida ning hoida liigutused veidi rahulikumad.

Millal alustada sugueluga?

Olen 15-aastane neiu ja mul on selline küsimus, millal peaks hakkama seksima?

Kindlat vanust, mil peaks hakkama seksima, ei ole olemas. Seksuaalelu alustamine on iga inimese enda otsustada ning teised inimesed oma soovide ja nõudmistega survet avaldama ei peaks. Seksuaalelu alustamiseks on sobiv aeg näiteks siis, kui tunned, et oleks selleks tõesti valmis ja soovid seda väga ning kui on olemas partner, keda saab tõeliselt usaldada. Kindlasti on oluline enne seksuaaleluga alustamist olla teadlik seksiga kaasneda võivatest füüsilistest ja hingelistest tagajärgedest. Füüsilise poole pealt on oluline teada, et esineb oht soovimatult rasestuda (seda ka esimese vahekorra puhul) või nakatuda suguhaigusesse (see kehtib nii tupekaudse, suuseksi kui ka pärakuseksi puhul). Seetõttu on väga oluline kasutada soovimatu raseduse eest kaitsmiseks tõhusat rasestumisvastast vahendit (spiraal, implantaat, pillid, rasestumisvastane plaaster või tuperõngas) ning suguhaiguste eest kaitsmiseks kondoomi.
Hingelise poole pealt on oluline teada, et seksuaalvahekorras olemine on väga isiklik ja intiimne olukord, mil ollakse teise inimese ees haavatav ning otseses ja hingelises mõttes alasti. Seetõttu on tähtis, et partner oleks usaldusväärne ning temaga oleks võimalik avameelselt rääkida oma hirmudest ja ootustest. Tuleb olla valmis, et esimesel korral ei pruugi kõik nii minna, nagu oli planeeritud.
Kuigi võib tunduda, et kõik sinu eakaaslased on ammu juba seksinud ja selles väga kogenud, siis päris nii see tegelikult pole. Keskmiselt alustavad Eesti noored seksuaalelu 17-aastaselt. See pole mingi piir, mil kõik peaksid asjaga pihta hakkama. See näitab lihtsalt seda, et mõned alustavad varem, mõned 17-aastaselt, mõned ka palju hiljem ja mõned ei olegi kunagi elu jooksul vahekorras. Kõik variandid on normaalsed, kui inimene on ise seda niimoodi soovinud. Kui tunned, et esiplaanil on pigem kõhklus või hirm või partner ei tundu justkui päris õige, siis ehk oleks otstarbekas veel mõnda aega oodata.
Pea meeles, et mingil eluetapil on suurem osa inimestest sarnaste küsimuste ees nagu sina praegu, esimene kord on tihtilugu veidi kohmakas ja sellest ei ole midagi hullu.
Kui soovid täpsemaid nõuandeid või näiteks infot rasestumisvastaste vahendite osas, soovitan kindlasti pöörduda lähimasse noorte nõustamiskeskusesse.

Suguelu alustamine

Olin mõni päeva tagasi esimest korda vahekorras ning verd tuli päris palju. Kerge veritsus jätkus veel ka paar päeva pärast seda. Olime partneriga nüüd äsja teist korda vahekorras ning nüüd hakkas uuesti veritsema. Kas on normaalne, et verd tuleb ka teisel korral? Kas peaksin olema mures, et see paar päeva kestis?

 Kuigi suuremal osal juhtudest on esimene vahekord ilma (olulise) veritsuseta, siis mõnikord võib tõesti juhtuda, et tuleb päris palju verd, mis reeglina on seotud neitsinaha rebenemisega. Vahel võib see veritsus kesta mõned päevad. Selles pole midagi ohtlikku. Mõnikord võib olla ka nii, et veritsus tekib ka hilisemalt mõne vahekorra järgselt. See kõik on normaalne ja seda ei pea kartma. Inimesed on erinevad, nende kudede venivus on erinev, samuti võib olla erinevusi selles, kui kiiresti veri hüübib, kui suur on neitsinahale tekkinud rebend ja missugune on selle koha verevarustus, kuhu rebend tekkis. Sellepärast võibki olla nii, et mõnel tütarlapsel ei teki üldse veritsust, teisel on see vererohkem. Mõnel kestab mõned päevad ja mõnel tekib uuesti ka paari järgmise vahekorra ajal. Kui siiski on veritsuse tõttu hirm suur, oleks hea käia ära naistearsti juures, kes saab piirkonna üle vaadata ning kui kõik on korras, võiks see anda julgust uuesti proovida vahekorras olla.

Valulik esimene kord

Olen kuulnud, et esimest korda seksida on valus ning tuleb verd. Kas see on alati nii? Mida saaksin teha, et oleks vähem valu?

Esimene seksuaalvahekord on noorte jaoks tähti moment ning seega levib selle kohta palju hirmusid ja müüte. Levinumad neist on kindlasti õudusjutud valust ja veritsusest. On teada, et valus on seksuaalvahekord sellisel juhul, olgu see siis esimene või juba mitmes, kui ollakse pinges ehk teisisõnu, tuntakse vahekorra ees hirmu, kuna ei teata päris täpselt, mis hakkab juhtuma. Samuti ka siis, kui ei olda kindel, kas ikka soovitakse seda vahekorda või on see pigem partneri soov. Oluline on olla piisavalt erutunud (pühendada eelnevalt aega teineteise hellitamisele, suudlemisele), sest muidu ei ole tupp piisavalt niiskunud, mis tõttu peenise tuppe viimine võibki tekitada valu. Muretsema või panna ka hirm soovimatu raseduse ja seksuaalsel teel levivate haiguste ees ja ka see võib tekitada pinges olekut. Tänapäeval on noorte seas on väga populaarne, et enne seksuaalelu alustamist käijakse läbi lähimast Noorte Nõustamiskeskusest, kus sealsete sõbralike töötajate abiga valitakse välja endale sobiv rasestumisvastane vahend, milleks võivad olla anti – beebi pillid, tuperõngas või hormoonplaaster või veel midagi kolmandat. Kindlasti aga on kondoom selline universaalne vahend, mida tasub alati varuda enne seksuaalvahekorda mitu tükki, mis ühtlasi kaitseb ka seksuaalsel teel levivate haiguste eest. Vähest valu ja iseenesest mööduvat veritsust võib põhjustada neitsinaha rebenemine. Neitsinahk on kitsam koht tupe sissekäigus. Erinevatel naistel on see erinev – mõnel vaid vaevu aimatav ringjalt kitsam koht, teisel aga selgelt kitsas limaskestavolt tupe sissekäigus. Esimestel vahekordadel, mil peenis siseneb tuppe, neitsinahk pinguldub ja venitub, see võib põhjustada valu. Mõnikord võib neitsinahk esimesel vahekorral servast rebeneda ja veritseda. Oluline on siiski teada, et enamasti möödub esimene vahekord hoopis ilma valuta ja veretult. Tavaliselt ongi nii, et hirm tegevuse ees (et on valus jne), on suurem ja hirmsam, kui tegevus ise. Selleks, et pinget ja hirmu veidikenegi vähendada, on hea eelnevalt peegliga jalgevahelt vaadates oma kehaga tutvuda. Lisaks võiks proovida masturbeerimist ning viia selle käigus sõrmi tuppe, et hiljem oleks vähem muret kui sama soovib teha partner või kui peenis viiakse tuppe. Võib ka partneriga koos teha pettingut ehk siis teineteise hellitamist näiteks käte abil ja ilma, et peenis viidaks tuppe. See on hea ja turvaline viis tunda naudingut ning ei pea muretsema, et peaks kohe kõike oskama ja teadma. Samuti aitab see tundma õppida enda ja partneri suguelundeid ning siis on teada, mis kusagil asub ning millised puudutused naudingut pakuvad. Hea oleks alati enda jaoks selgeks mõelda, kas see vahekord on ikka mõlemapoolset soovitud ja tahetud ning kas see toimub turvaliselt. Kui siiski tunned mingil hetkel ennast ebamugavalt või on kusagilt valus, siis saab seda alati partnerile öelda, et ta peatuks sest seksuaalvahekord, ükskõik kas esimene või saja esimene, ei pea olema midagi sellist, mida lihtsalt “välja kannatada”. Alati saab proovida uuesti natuke hiljem või hoopis muul ajal. Seksuaalvahekorra juures on pigem oluline see, et oleks võimalikult hea olla – tuleks püüda lõõgastuda, kuna siis võib valu olla vähene või üldse puududa.

Hirm esimese korra ees

Mida teha siis, kui tahad astuda seksuaalvahekorda, aga kardad seda ja ei julge teha?

Loen Su postitusest, et sooviksid astuda vahekorda kuid Sul on hirm selle ees. Tahaksin esmalt lohutada, et Sinuga ei ole midagi halvasti, et end niimoodi tunned, julgeksin lausa arvata, et taoline kartus on üsna loomulik enne olukorda, milles Sa varem olnud ei ole. Üheltpoolt usun, et oma sisetunnet tasub alatu usaldada. Juhul kui tunned, et hirme ja ebakindlust on palju – siis tasub mõelda, et millega see on seotud: kas Sul on hea suhe ja partner, keda hästi tunned, usaldad ja armastad; kas teie soov vahekorda astuda on mõlemapoolne; kas läbi on mõeldud ka võimalike ohtude pool – nt. rasestumisvastaste vahendite kasutamine ja ka kondoomi kasutamine; mis saab peale vahekorda jne.. Eelnimetatu läbimõtlemine ja enda kindlustamine võib anda ilmselt julgust juurde, samas võib see panna ka teistpidi otsustama ning endale hoopis aega võtma ning õiget hetke, tunnet ja kaaslast ootama. Esimene vahekord ei ole kindlasti midagi, mida ebamugavustundega peaks läbi tegema, seega soovin mõnusat läbimõtlemise aega ning õiget äratundmist.

Parnter vaatab pornot

Pöördun niisuguse murega, et sain teada, et mu mees vaatab pornot ja salvestab neid pilte oma arvutisse. Ma ei saa aru, miks peaks mees, kellel on naine olemas, pornot vaatama? Ja ta on juba 28-aastane ka – sellises vanuses mehed ei peaks ju enam pornot vaatama või mis? Ja veel see, missuguseid naisi ta seal vaatab – sellised beibetüüpi seksobjektid, kellel pole minuga midagi ühist. Kas see tähendab, et ta ei pea mind enam seksikaks või talle ei piisa minust? Proovisin temaga sellest rääkida, aga ta ainult keerutas, et need on vanad pildid. Tunnen end nii reedetuna. Ma ei oska enam kuidagi olla ja tunnen, et see on hävitamas meie suhet. Tänan ette, kui saate vastata.

Kui rääkida vanusest, siis uuringute kohaselt ei eksisteeri sellist vanust, mille ajal pornograafiast ei huvitutaks (välja arvata muidugi need inimesed, kellele pornograafia nii ehk nii midagi ei paku). Võib küll välja tuua, et pisut enam vaatavad pornot noored ja keskealised mehed ja naised, kuid see on vaid üldistus. Uuringute järgi vaatab pornot üle 90% meestest ja ka paljud naised. Niisiis on tegu üsna levinud nähtusega.
Kindlasti ei meeldi kõikidele meestele salaja beibed. Väga oluline on aru saada, et pornograafia on meelelahutuslik materjal, mida vaadatakse seksuaalse erutuse saamiseks, ja see on hoopis midagi muud kui reaalne partner. Partnerit ei valita mitte ainult seksuaalse atraktiivsuse järgi, vaid rolli mängib veel suur hulk tegureid – see salapärane klapp, vaimukus, taibukus, stiilitunne, nimekiri võiks olla lõputu. Muidugi on partneri valikul ka atraktiivsus väga oluline, kuid see, et üks partneritest vaatab ka pornot ei tähenda, et ta peaks oma tüdrukut/poissi vähematraktiivseks. See, mida vaadatakse pornos, ei ole kindlasti mitte see, mida tahetakse teha päris elus. Porno võib olla ka üks võimalus oma teatud fantaasiaid rahuldada, mis reaalses situatsioonis võiksid ka inimesele endale tunduda ebameeldivad. Heaks näiteks ongi videod ja pildid ennast alandavatest naistest/meestest. Kuigi neid võib erutav vaadata olla, ei taha enamus inimesi, et seda teeks nende enda partner. Eneserahuldamine (ja sellega seotult pornograafia) on lihtsalt üks seksuaalkäitumise liike, mis osade inimeste jaoks on tähtsam, teistel jälle vähemtähtsam. See ei tähenda seda, et sinuga vahekorras olek oleks su mehe jaoks vähem meeldivam või tähtsam. Seksuaalsuses ja seksuaalkäitumises ei ole kindlaid piire ja norme, erinevaid tegevusi tehakse vastavalt sellele, mis täpselt kellegi eelistusteks on. Inimesed on erinevad ja nende vajadused on erinevad. Oluline on aga see, et kaks inimest tundeid omavahel jagavad ja üritavad leida kompromissi üksteise vajaduste vahel. Sinu kirjast saan aru, et su partner ei taha teemast kuigi lihtsasti rääkida. Seegi on arusaadav – ta tunneb tõenäoliselt, et sa paned seda pahaks (ja keegi ei saa keelata sul seda teha, sinu tunded on sinu enda omad). Ebameeldivaid ja ka enda lähedastele ebameeldivust valmistavaid küsimusi eelistame me tihti vältida, neid väikese valega ilustada või nendest jutu käigus „üle libiseda“. Sellistel tundlikel teemadel rääkides on oluline austada muuhulgas ka seda ebameeldivustunnet. Aga veel tähtsam on anda partnerile selge sõnum, et sa hoolid temast kõigest hoolimata, kuid tahaksid mõnel teemal lihtsalt enda jaoks pisut enam selgust saada.

Kokkuvõttes võib öelda, et väga paljud mehed ja naised vaatavad pornot, ka suhtes olles ning see ei pruugi absoluutselt tähendada rahulolematust oma suhtega või et tahetaks omale partneriks kedagi teistsugust. Kui tunned, et tahaksid sel teemal lähemalt arutada, on sul alati võimalus pöörduda otse nõustaja vastuvõtule. Näiteks võib teha seda endale lähimas noorte nõustamiskeskuses.

Seemnepurse

Küsimus on hilineva seemnepurske kohta. Millegipärast naisega ma reeglina ei saavuta üldse seemnepurset. Tõmbun krampi ja muutun ärevaks ning võin kasvõi tunde aega veeta ilma millegita. Samas kui ise enesega tegeleda, siis võin pea igal ajal 20 sekundiga orgasmini jõuda, ka naise kohalolekul. Mida peaks selles osas ette võtma?

Ilmselt peitub Teie probleemi põhjus sellessamas ärevuses, mida ka mainite. Mõnikord põhjustab seda soorituspaine ehk suur soov partnerit iga hinna eest rahuldada. Seda võib soodustada väga stressirohke elutempo. Vahel möödub probleem iseenesest, kui partneriga harjutakse või kui õnnestub partneriga usalduslikult oma soovidest ja ootustest rääkida. Konkreetsema vastuse andmiseks on andmeid vähevõitu, aga sedasorti probleeme võib esineda nii meestel kui ka naistel, probleemi tagamaad on alati väga individuaalsed. Ilmselt tuleb proovida kindlaks teha ka probleemi allikas, s.t mis on andnud Teie olukorrale esmase tõuke. Siin võib abiks olla psühholoogi, seksuaalnõustaja või seksuoloogi poole pöördumine.

Partneri nauding

Kuidas meest rahuldada ja mis mehele kõige suuremat naudingut pakub?

Need küsimused on pealtnäha lihtsad ja konkreetsed, kuid tegelikult on neile väga raske üheselt vastata. Kuidas meest rahuldada? Üheltpoolt võiks läheneda küsimusele nii, et kuivõrd on olemas lõpmata palju mehi, on ka lõpmata palju võimalusi, kuidas meest rahuldada. Ilmselt pead Sa silmas eeskätt seksuaalset rahuldamist. Et seksuaalsus on üsna mitmetahuline ja hõlmab ühe käsitluse järgi nii bioloogilist (või reproduktiivset ehk laste saamisega seonduvat), tunnetega seonduvat kui mõistusega seonduvat (tagajärg ja põhjus telg, haigused, soovimatu rasedus jne) tasandit, siis ühtset retsepti Sulle anda pole võimalik. Vastaksin siis nii, et konkreetset meest on võimalik rahuldada, kui Sa tunned selle mehe arusaamu, teadmisi ja soove ning kui tema käsitlus sellest kõigest ka Sinu omaga suures plaanis kokku langeb, siis võiks mees rahuldatud olla. Sinu heaolu ja rahuld(at)us on siin sama oluline, sest eks mees ja naine on paarisuhte puhul nagu medali kaks külge – orgaanilised ja teineteist täiendavad. Sinu teine küsimus – mis mehele kõige suuremat naudingut pakub – on samamoodi keeruline, sest kuigi võime seksuaalkäitumise osas üldistusi teha, on meil kõigil omad eelistused. Nii et ainus võimalus ka sellele küsimusele konkreetse inimese suhtes vastused leida on ikkagi seda inimest lähemalt tundma õppida ja temaga rääkida, mis on tema soovid, ootused ja fantaasiad.

Süütus?

Kas mu poisil või naistearstil on kuidagi võimalik kindlaks teha seda, kas ma olen süütu? Kas neitsinaha purunemist on võimalik näha? Kas naistearst võib seda mu vanematele rääkida?

Esimest vahekorda ehk “süütuse kaotamist” ja sellega seotud neitsinaha purunemist seostatakse tihti valu ja veritsusega vahekorra ajal või vahetult pärast seda. Tegelikult nimetatakse neitsinahaks kitsamat kohta tupe sissekäigus ning see võib olla erinevatel naistel erinev. Mõnel on see vaid vaevu aimatav ringjalt kitsam koht, teisel aga selgelt kitsas limaskestavolt tupe sissekäigus. Esimeste vahekordade ajal, mil peenis viiakse tuppe, neitsinahk pinguldub ja venib. Mõnikord võib neitsinahk esimesel vahekorral servast rebeneda ja veritseda. Kuid on naisi, kelle neitsinahk on loomupäraselt elastne ning selle läbimine ei põhjusta veritsust. Seetõttu võivad esimesed vahekorrad mööduda ka ilma valuta ja veretult. Seda, kas tütarlaps on olnud enne vahekorras olnud visuaalselt küll kindlaks teha ei saa. Sageli anatoomias pärast esimest vahekorda mingit muutust ei toimu, ka arst ei saa hiljem öelda, kas vahekord on toimunud või mitte. Kui pöördute naistearsti vastuvõtule, siis üldjuhul enne läbivaatust ta küsib vahekordade kohta. See teadmine on vajalik seetõttu, et naisele, kes pole vahekorras olnud, ei ole vaja teha günekoloogilises toolis läbivaatust. Arsti ja patsiendi vahel on alati usalduslik suhe ja arstil ei ole õigus andmeid kellelegi teisele avaldada, isegi mitte vanematele. Igatahes arsti käest vanemad saladusi teada ei saa.

Suguelu alustamine

Olin äsja esmakordselt elus oma partneriga vahekorras. Seni on meil kõik hästi läinud ning ühtegi kaebust mul otseselt pole. Olen kuulnud, et pärast süütuse kaotamist peaks minema naistearsti juurde kontrolli. On see nii?

Otseselt kohe peale esimest vahekorda naistearsti poole pöördumine ei ole vajalik. Soovitavalt võiks selle plaani võtta poole aasta jooksul pärast suguelu alustamist. Tegelikult võiks aga naitearsti külastada ka siis, kui ollakse suguelu alles alustamas ja soovitakse nõu küsida sobiva rasestumisvastase vahendi leidmiseks. Noorte seas on väga levinud nn topeltkaitse ehk lisaks pillidele (ka plaaster, tuperõngas), kasutatakse ka kondoomi, tagades nõnda efektiivse kaitse nii suguhaiguste kui raseduse eest. Sel puhul võib esimene külastus naistearstile piirdudagi vaid vestlusega. Günekoloogiline läbivaatus pole sellisel juhul vältimatult vajalik, kui seda ei soovita. Samuti võib naistearstile pöörduda, kui ollakse juba suguelu alustanud ja tuntakse end hästi, kuid soovitakse end lasta kontrollida. Kindlasti peaks arsti poole pöörduma juhul, kui on kahtlus, et võidakse olla nakatunud mõnda sugulisel teel levivasse haigusse või mõnda günekoloogilisse põletikku. Samuti saab sinna minna kõigi menstruatsiooniga seotud kaebustega nagu näiteks kui see on ebatavaliselt pikk, vererohke ja/või valulik, kui ollakse 16 ja menstruatsioon pole veel alanud või kui menstruatsioon ei ilmu oodatud ajal ja kahtlustad, et võid olla rase.

Suguelu alustamine

Plaanin oma partneriga varsti esmakordselt vahekorda astuda. Olen aga natuke närvis, sest ma pole päris kindel, mida peaksin enne seda veel teadma ja tegema. Mis on need kõige olulisemad asjad, mida esimesel vahekorral meeles pidada?

Enne esimesest seksuaalvahekorda oleks ehk hea teada seda, et seksuaalvahekord saab toimuda ainult mõlema partneri vabal tahtel. See ei tohiks olla kuidagi moodi ühe või teise osapoole poolt peale surutud või pelgalt selle pärast “sooritatud”, et kõik teised sõbrannad on juba seksinud. Neid asju tasub meeles pidada seetõttu, et teistele lihtsalt ei saa alati meele järgi olla, enda keha peab ka austama ja armastama. Samuti võib lõpuks pealesurutud kogemus tuua kaasa pettumuse ja üldsegi mitte vastata sellele, mida sõbrannad või partner on eelnevalt rääkinud. Alati võib muidugi minna ka paremini, mis on iseenesest toredamgi. Hea on ka teada veel seda, et esimesest seksuaalvahekorrast võib ka jääda soovimatult rasedaks või nakatuda seksuaalsel teel levivatesse haigustesse (sh HIV’i ) ning seetõttu on oluline kasutada kindlasti kaitsevahendeid. Tänapäeval on noorte seas populaarne meetod nn topeltkaitset, ehk kasutatakse anti–beebi pille ja kondoomi samal ajal. Täiesti tavapärane on ka läbi käia enne seksuaalelu alustamise planeerimist lähimast Noorte Nõustamiskeskusest, et koos sealse ämmaemandaga valida välja just Sulle sobiv rasestumisvastane vahend, milleks võivad olla anti–beebi pillid või hormoonplaaster. Ja muidugi kui juhtub nii, et kondoom veab alt või ununes sootuks, siis on hea teada, et apteegis on müügil SOS pillid, mida tuleb tarvitada 5 ööpäeva jooksul peale kaitsmata seksuaalvahekorda. Nende pillidega on nii, et mida kiiremini neid peale kaitsmata seksuaalvahekorda võtta, seda tõhusamad nad on, kuid nad ei sobi regulaarseks kasutamiseks ning samuti ei kaitse need kohe kindlasti seksuaalsel teel levivate haiguste eest. Ehk siis kokkuvõtvalt võib öelda, et hea on olla endas ja oma tunnetes kindel, et see inimene, kellega seksuaalvahekorras plaanite olla, on usaldusväärne ja te mõlemad hoolite teineteisest ja tõepoolest tahate seksida. Seejärel aga peaks ka kindlasti varutud olema kaistevahendid ja tähtis on ka see, et neid osataks kasutada ja et need ka leiaks kasutamist. Ja muidugi ei tasu esimesele seksuaalvahekorrale panna liiga suuri ebarealistlikke ootusi. Paljud noored tütarlapsed on tagantjärele mures, et nad ei saanudki orgasmi nagu filmides võib näha või nagu sõbranna kirjeldas või oldakse hoopiski pettunud noormehes, kes jääb peale vahekorda magama, kui tütarlaps tahaks veel hellitusi või siis peenis ei läinudki üldse kõvaks või juhtub veel midagi kolmandamat, et noormehel tuleb seemnepurse “liiga vara” jne jne. Eksimine on inimlik ja see kõik on täiesti normaalne sest esimest korda seksides ei saagi teada neid asju mida teatakse juba siis kui ollakse näiteks juba mõned korrad seksinud või mõned kümned korrad. Ja alati võib öelda “ei” kui tundub, et midagi läheb vastu Teie tahtmist. Ja alati võib öelda “jaa”, kui tundub, et tunne on hea ja õige.

Suguelu alustamine

Olen mõelnud oma partneriga varsti esimest korda vahekorda astuda. Küsimusi sellega seoses on aga palju ja kuskilt küsida pole, keegi sellest eriti ei räägi juu ka. Kuidas üldse käib seks? Kuidas ma saan aru, et olen saanud orgasmi? Mida peaks eelnevalt tegema ja teadma?

Alustuseks võib öelda, et paljudel noortel tütarlastel on sarnane mure ning see on täiesti normaalne sest kuidas teadagi midagi sellist, mida ei olda enne kogetud. Hea on siiski meeles pidada, et esimesel korral ei peagi olema nö ekspert, kogemused saabuvadki alles praktiseerimise käigus. Mida aga nii esimese kui üldse seksuaalvahekordade juures peaks silmas pidama, on see, et seksuaalvahekord peab olema mõlemapoolselt soovitud. Kindlasti ei peaks olema vahekorras vaid seetõttu, et poiss selleks survet avaldab. Ja kui mingil hetkel tundub, et soovite lõpetada ja sul ei ole hea olla, siis tasub ennast ka selgelt väljendada. Seksuaalvahekord ei ole midagi sellist, mida peab välja kannatama või tegema teisele rõõmu pärast. Kui sa naudid seda ka ise ja oled oma partneriga aus, on kogemus lõpuks meeldivam teile mõlemale. Enne partneriga voodisse minemist võiks ise teha tutvust oma kehaga. Näiteks võiks oma suguelundeid peegliga uurida, et teada, kuidas näevad välja häbememokad, kliitor ja mismoodi tupp seestpoolt tundub. Niimoodi uurides võib tupest paista ka neitsinahk. Neitsinahaks nimetatakse kitsamat kohta tupe sissekäigus. Erinevatel naistel on see erineva ehituse ja kujuga, mõnel vaid vaevu aimatav ringjalt kitsam koht, teisel aga selgelt kitsas limaskestavolt tupe sissekäigus. Neitsinaha asukohta tupe sissekäigus saab ise sõrmega katsuda. Esimestel seksuaalvahekordadel, mil peenis siseneb tuppe, neitsinahk pinguldub ja venitub, see võib põhjustada ka valu. Mõnikord võib neitsinahk esimese seksuaalvahekorra käigus servast rebeneda ja veidi veritseda. Muretsemiseks pole enamasti põhjust, sest veritsus on enamasti vähene ja möödub iseenesest. Sageli möödub esimene seksuaalvahekord hoopis ilma valuta ja veretult, sest neitsinahk ei rebenegi, vaid ainult venitub. Kõige parem viis, kuidas saada aimu seksi ajal kehas toimuvatest reaktsioonidest, on proovida enne üksinda masturbeerida. Selleks tuleb lõõgastuda ning katsuda ennast just sealt, kus kõige mõnusam tundub. Enamasti on naistel kliitor see kõige tundlikum (ja mõnusam) punkt. Võib proovida sisestada tuppe ka üks-kaks sõrme, et saada aimu, mis tunne võib olla, kui peenis siseneb. Võib-olla oled varem näinud mõnest pornofilmist seksimist. Igaks-juhuks mainin, et pornofilmid on päriselust väga kaugel. See, mida need inimesed seal teevad ja kuidas naised häälitsevad on niimoodi vaid selleks, et vaatajale oleks see erutavam ja et see paremini müüks. Alati ei pruugi need poosid, mida pornos sisse võetakse, päris elus kuigi mugavad olla. Muidugi võib erutus panna oigama või tegema hääli ning kui see on siiras, siis ei pea seda häbenema, sest see on täiesti normaalne, aga kahjuks filmides on need asjad paljuski üle pingutatud. Partneriga koos olles võib olla hea esialgu püüda teineteist lihtsalt hellitada ja õppida üksteise kehasid tundma, ilma, et peenist tuppe viiakses. Teineteist võib silitada üle keha ja sellisel juhul ka kogete, milline mõju võib olla suudlemisel ja hellitades noormehe keha, kuidas tema peenis jäigastub ja kuidas juba suudlemine võib olla vägagi erutav. Kui oled veidi enamaks valmis, võib jalad pisut harki ajada ja lasta ennast üle keha hellitada. Selleks, et peenise saaks tuppe viia, peab tupp olema niiske ehk siis tupp eritab erutuse korral sellist lima ehk sekreeti, mis teeb vaginaalse vahekorra võimalikuks. Seks aga iseenesest ei tähenda alati vaginaalset vahekorda, teineteist võib ka sõrmedega ja suuga rahuldada. Vaginaalse seksuaalvahekorra ajal kui peenis on tupes, siis võib koos partneriga leida hea rütmi kus liigutate samuti oma alakeha just täpselt selliselt, kuidas sulle parasjagu parem on. Orgasmiga aga on nõnda, et see on igal naisel erinev. Üldjoontes võib öelda, et orgasm on tupelihaste rütmiline kokkutõmme millega kaasneb väga – väga hea enesetunne. Paraku on nõnda, et naised ei pruugi kogeda peale igat seksuaalvahekorda orgasmi ning orgasmi tugevus või intensiivsus võib vahekordade ajal olla ka erinev. Vahe võibki juhtuda hoopis nõnda, et kui midagi väga oodatakse, siis seda ei saabugi. See võib tunduda ebaõiglane, aga on naiste puhul täiesti tavaline. Viimase asjana on oluline meeles pidada, et ka esimesest seksuaalvahekorrast võib jääda soovimatult rasedaks või nakatuda mõnda seksuaalsel teel levivasse haigusesse, sh HIV-i. On ääretult tähtis, et kui otsustakse kasutada kondoomi, siis kondoom leiaks kasutust seksuaalvahekorra algusest lõpuni, ehk siis sellest hetkest alates kui peenis tuppe siseneb ja kui peenis peale seemnepurset välja võetakse. Hea kui kondoome oleks varutud rohkem kui üks, selleks juhuks kui kondoom peaks katki minema või soovitakse veel mõne aja pärast seksuaalvahekorra olla.He mõte oleks käia läbi lähimast Noorte Nõustamiskeskusest ning valida koos naistearsti või ämmaemanda abiga sobivad rasestumisvastased vahendid, milleks võivad olla anti–beebi pillid, plaaster või mõni muu variant. Lisalugemiseks on ilmunud üks hea raamat, mille nimi on: “Nii kuum on tunne” ehk noorte oma seksiraamat. Seal on päris toredaid asju kirjas ja ma usun, et kui saad taskuraha, et raamat osta või siis laenata seda raamatukogust, ei pea pettuma.

Tunnen muret oma rindade suuruse pärast. Mulle tundub, et paljudel mu klassikaaslastel juba kasvavad rinnad, kuid mul veel mitte. Mis vanusest peaksid rinnad kasvama hakkama? Kas kuidagi saab seda kiirendada?

Keskmine vanus, mil rinnad kasvama hakkavad, on 12-13 vahel. Mõnel tüdrukul hakkavad rinnad kasvama juba 10 aastasena, teisel alles 14-15 aastasena – see kõik on normaalne. See, millal tüdrukul rinnad kasvama hakkab, sõltub mitmest asjast – näiteks geenidest (kui emal hakkasid rinnad arenema nt 14 aastaselt, siis on tõenäosus suur, et ka tütrel see umbes sama vanusena algab), sinu üldisest arengust ja teistest murdeea muutustest (nt kas teised kehalised muutused nagu kasvuspurt, karvakasv häbemel, puusade laienemine, valgevoolus on alanud). Võid end halvasti tunda kui võrdled oma keha klassikaaslaste kehadega, kellel on rindade areng juba alanud. Kindlasti ei peaks sa end halvemini või vähem väärtuslikuma tundma. Noored tüdrukud arenevad erineva kiirusega, kuid rinnad kasvavad kõikidele tüdrukutele. Pea meeles, et keegi ei tohi sind solvata selle pärast, milline sa välja näed. Kahjuks on paljudel sinuvanustel tüdrukutel kurvad kogemused õelate klassikaaslastega, kes tüdruku välimust kommenteerivad. See, kui üks inimene narrib teist selle pärast, milline teine inimene välja näeb, näitab ainult narrija rumalust ja enesega rahulolematust. Rindade kasvamine on üpris aeglane protsess, mis võtab aega umbes 4 aastat. Rinna lõplik kuju ja suurus areneb välja alles siis kui naine on juba täiskasvanud.

Viimane kord vahekorras olles käis järsku mu peenisest läbi kerge valu ning järgnes tugev veritsus eesnaha alt. Mis selle põhjustas? Mis mul seal katki läks? Kas peaksin olema mures? Kas see paraneb ise?

Veritsus vahekorra ajal tekkinud eesnahavigastuse tõttu on noortel seksuaalselt aktiivsetel meestel üsna sageliesinev. Täpsemalt rebeneb seal eesnahakida ehk frenulum. Kuna eesnahk ja eesnahakida on väga hea verevarustusega, siis võib veritsus olla rebendi korral üsna tugev, samas on hea verevarustuse tõttu tagatud ka kiire paranemine. Reeglina paraneb see iseenesest paari nädala jooksul. Tuleb peenisele vähemalt nädal aega rahu anda. Selle aja jooksul peaks suguelust hoidudam ja eesnahka ettevaatlikult liigutades eesnaha alt regulaarselt veega pesema, et sinna ei koguneks mustust ja ei tekkiks põletikku. Iseenesest kida rebendid ohtlikud pole – tegemist on pindmiste nahavigastustega, mis ravi sageli ei vaja. Esmakordse vigastuse tagajärjel tekib mõnikord aga eesnahakida sidekoestumine, mille tagajärjel võib kida lüheneda ja hiljem uuesti rebeneda. Korduvate rebendite korral tasub siiski pöörduda meestearsti või noormeeste nõustaja vastuvõtule.

Haavandid häbememokkadel

Olen märganud, at aeg-ajalt tekivad mul väikesed haavandid väikeste häbememokkade sisse. Millest need võivad olla tekkinud? Kas need on ohtlikud? Kas neid saab kuidagi ravida?

Peaksid sellest murest rääkima oma naistearstile. Ilma neid haavandeid nägemata on väga raske arvata, millega täpselt on tegemist, sest põhjuseid võib olla väga erinevaid. Sageli on väikeste haavandikeste põhjustajaks herpesviirus (genitaalherpes). Enamasti eelneb sellisel juhul haavandikesele vill, mis jääb märkamata ja haavandikesed on valulikud. Mõnikord võib haavandite põhjustajaks olla ka tupe seenpõletik. Sellisel juhul kaasneb enamasti ka sügelus või muutused vooluses (voolus muutub värvuselt valgemaks ja tükilisemaks). On ka teisi haavanditega kulgevaid haigusi, näiteks süüfilis, mille puhul haavandid on valutud. Vahel võib aga põhjuseks olla lihtsalt mehaaniline trauma. Võiksid oma murest siiski naistearstile rääkida. Abi oleks kindlasti sellest, kui saaksid vastuvõtule ajale, mil saab ka haavandid ette näidata. Sellisel juhul saab arst teha lisauuringud, kui see peaks vajalikuks osutuma ja kui põhjus selge, siis vajadusel soovitada õiget ravi.

Tupe sügelus

Järsku on mul tekkinud tupe sügelemine, suguelundite punetus ja kerge turse. Voolust tuleb tavapärasest rohkem ja see on värvilt muutunud tavalisest valgemaks ning meenutab natuke kohupiima (paksem, kergelt tükiline ja läbipaistmatu). Vahekorra ajal ja selle järgselt on ebamugav kipitav tunne. Millega võib olla tegu? Kuidas saaksin seda probleemi lahendada? Millest see tekkis ja kuidas saan seda edaspidi ennetada?

Probleemi nägemata on loomulikult raske öelda, millega täpselt tegemist on, kuid kirjelduse järgi võib olla tegemist tupe seenpõletiku ehk kandidiaasi ehk sooriga. Seenpõletik on üks sagedasemaid tupevooluses muutuste põhjustajaid ning võib elu jooksul korduda. Tupe seenpõletikku tekitab Candida nimeline mikroskoopiline pärmseen, mida võib leida kõigil inimestel soolestikust ja paljudel naistel ka tupest. Soodsatel tingimustel seen paljuneb ja tekitab tupes põletiku, millele on iseloomulik sügelus, välissuguelundite ja tupe ärritus ja/või valulikkus, rohkenenud valgetükiline (kohupiimataoline) tupevoolus. Põletiku teket soodustavateks asjaoludeks võivad olla antibiootikumravi, organismi vastupanuvõime langus (näiteks viirusinfektsioon), kaasnev (seksuaalsel teel leviv) haigus suguteedes, östrogeeni sisaldavate ravimite tarvitamine. Samuti võib seen paljuneda kui on pingeline elu, kui kasutada tampoone, pesukaitsmeid või sünteetilist pesu (seene levikut soodustab soe, umbne keskkond). Ägenemist võivad samuti hoogustada vähene ja ka liigne hügieen. Mõnikord aga ei selgugi täpselt, mis antud juhul tupe seenpõletiku teket soodustas. Kuigi seenpõletikku ei loeta seksuaalsel teel levivaks haiguseks, võivad pärmseened soodsatel tingimustel ka partnerile üle kanduda ja tekitada peenise ja eesnaha kihelemist ja sügelevat löövet. Sellisel juhul vajab ravi ka mees. Seenpõletiku kaebused on ülimalt ebamugavad, kuid mitte ohtlikud. Organism ka ise võitleb seenpõletikuga ja kui ta saab ise võitu, siis ravi vaja ei olegi. Kui aga kaebused ei taandu, siis on vaja ravi. Naiste raviks kasutatakse tupesisesed ravimküünlad ja välistel suguelunditel paikselt kasutatavat kreemi, mõnikord kasutatakse ka ravi suukaudsete kapslitega. Meeste raviks kasutatakse kas paikselt kasutatavat kreemi või suukaudseid kapsleid. Kuigi enamik tupe seenpõletike ravimitest on müügil apteegis arsti retseptiga, võib seenevastast kreemi nimega Klotrimasool saada ka ilma retseptita. Seda tasub määrida häbememokkadele ja tuppe sisse 2 korda päevas. Parem on siiski esimesel võimalusel pöörduda arstile, et temaga koos parim raviviis valida. Seenpõletiku kordumist saab ennetada, kui püüda hoiduda seenpõletikku soodustavatest teguritest. Tupe keskkonda tervena hoida aitavad elus piimhappebaktereid sisaldavad toiduained (hapupiim, magustamata jogurt, keefir jm). Apteegist võib osta käsimüügis olevaid piimhappebaktereid sisaldavaid tupekuule, mis kontrollivad ja säilitavad tupe mikrofloora loomulikku tasakaalu. Vahel võib ka mõne teise haigustekitaja olemasolu tupes hoida sealset mikroobikeskkonda seenele soodsana. Selle väljaselgitamiseks tuleb pöörduda arsti poole ja teha analüüsid, mille abil saab muu põletiku olemasolu välja selgitada. Arvesse tuleks võtta ka seda, et pesu oleks mugav ja õhku läbi laskev. Välissuguelundite pesemisel on soovitav kasutada kas lihtsalt vett või spetsiaalseid apteegis müügilolevaid intiimpesuseepe, mis ei sisalda mikroobivastaseid ega lõhnaaineid. Mingil juhul ei tohi tuppe pesta seestpoolt, sest siis peseb ühtlasi ära ka tuppe kaitsvad head piimhappebakterid ja tupp on põletikele vastuvõtlikum. Kui suguvõsas esineb suhkruhaigust, tuleks kontrollida ka enda veresuhkru taset, sest diabeetikutel esinev kõrge veresuhkru tase soodustab seenpõletike teket. Mõnedel andmetel võib ka pärmitaignatoodete, valge jahu ja maiustuste liigne tarvitamine soodustada seenpõletiku teket, kuna need toiduained soodustavad seene teket soolestikus. 

Tupeseen

Mind on vaevanud tupeseene kaebused (sügelus, punetus ja kohupiimalaadne voolus) ning alustasin ravimist klotrimasool kreemiga. Sisestades sõrme tuppe märkasin kerget roosakat, ilmselt veresegust voolust. Kas veritsemine tupeseene ajal on normaalne?

Tupeseen teeb limaskestad hapraks, seepärast võib esineda ka vähene veritsus sõrme tuppe viies või ka tampooni eemaldamisel. Klotrimasooli kreemi kasutamine tupesiseselt on ohutu ning soovitatav tupeseene raviks. Kui on olnud kaitsmata vahekord uue partneriga, siis võib selle kaebuse taga olla ka mõni suguhaigus. Sel juhul oleks mõistlik esimesel võimaluse arstile kontrolliks pöörduda.

Erektsiooni tekkides on mu peenis alati natuke kõver, ühele poole kaldu. Kas see on normaalne?

Peenise kuju on kõikidel meestel pisut erinev. Osadel on see sirge, osadel pisut paremale või vasakule kõver. Peenise jäigastudes (erektsiooni tekkides) võib peenis olla osadel meestel kehaga võrreldes täisnurga all, osadel kerkida kõrgemale või pisut madalamale. See kõik on täiesti normaalne – ei ole kahel inimesel ju ka täpselt ühesugust nina või misiganes muud kehaosa. Samuti ei mõjuta see midagi seksiga seotut. Muretseda tuleks siis, kui peenis on valulik. Viimasel juhul võiks pöörduda kas perearstile, meestearstile või lähimasse noorte nõustamiskeskusesse.

Genitaalherpes

Minu partneril on genitaalherpes. Kui suur on minul tõenäosus sellesse nakatuda? Kas kondoom kaitseb selle eest?

Genitaalherpes ja ka huuleherpes on nakkusohtlikud vaid siis kui haigus on ägenenud, st esineb lööve (villikeses genitaalidel või huulel) ja villide sisu puutub kokku teise inimese limaskestadega. Kondoom kaitseb nakatumise eest, kuigi mitte 100% kui villid esinevad ka piirkondades, mida kondoom ei kata. Tasub ka meeles pidada, et mitte kõigil, kes on viiruse saanud, ei teki ville. See tähendab, et paljudel ei anna viirust endast mingil moel märku ning seega on viirusekandjaid palju rohkem kui neid, kel haigus tekib. Sel juhul ei kannata inimene ise mingil moel ega ole ohtlik ka teistele. Herpes on küll üsna sage haigus, kuid tegelikke tervisehäireid põhjustab tervetel inimestel väga harva. Kõige ebameeldivam ongi haiguse ägenemisest põhjustatud valu seoses villilise lööbega. Kui soovite end vaid herpesesse nakatumise eest kaitsta, siis tuleks kasutada kondoomi ja vältida lööbega piirkonna suudlemist või muud moodi kontakti ajal, mil partneril selline lööve esineb. Samas on olemas teisi seksuaalsel teel levivaid infektstioone, mille puhul ei ole mingeid sümptome ja inimesed isegi ei tea, et nad on nakatunud. Näiteks klamüüdia, ka HIV. Seetõttu tuleks kasutada kondoomi alati, kui pead oluliseks ka kaitset suguhaiguste eest.

Suguhaiguse ravi

Käisin arstil ning mul tuvastati suguhaigus. Nii mulle kui mu partnerile määrati selle vastu ravimid Kas ravi ajal peame ka kasutama kondoomi? Kas oraalseksi võib harrastada?

Suguhaiguse ravi perioodil peaks kasutama kondoomi kõikide vahekordade puhul sh vaginaalne, oraalne ja anaalne. Naisele oraalseksi tehes saab kasutada kas kaitsekilet või katta pind pikuti pooleks lõigatud kondoomiga. Kaitsmata vahekorral on muidu oht teineteist uuesti nakatada, sest organismid võivad reageerida ravimitele erineva kiirusega. Nõnda võib juhtuda, et üks partner, kelle organism on haigusest just lahti saanud, saab selle uuesti teiselt partnerilt, kellel läheb haigusest vabanemiseks natuke kauem aega. Parem ravida haigus terveks ühe korraga ja korralikult.

Tupeseen

Olen hädas oma korduvate tupe seenpõletikega. Olen alati uue haiguspuhanguga käinud arsti juures ja ravinud selle retseptiga kirjutatud küünaldega välja, kuid mõne aja pärast see haigus tekib uuesti. Kas on midagi, mida saab veel teha?

Korduvad seenpõletikud on mure, millega on hädas mitmed noored neiud. Tupes elav pärmseen on normaalse mikroobikoosluse osa. Tupe seenpõletik on üks sagedasemaid naise tupe mikroobikoosluse tasakaalu häireid. Tupe seenpõletiku ägenemise põhjusi on palju erinevaid, näiteks stress, ravi antibiootikumidega, ülitundlikkuse teke pesukaitsetele ja tampoonidele, sünteetilisele ihupesule, intiimpesuvedelikele, liigne magusa tarbimine jms. Selle tagajärjel saavad tupes ülekaalu seened, mis tekitavad tupes liga happelise keskkonna. Happeline keskkond aga häirib tupe limaskesta, tekitades põletikku. Tupe mikroobide tasakaalu aitab taastada piimhappebakterite tarvitamine. Kõige lihtsam on neid tarvitada toiduga: keefiri või jogurtite näol, kuid sageli soovitatakse ka suu- või tupekaudset piimhappebakterite ravikuuri. Selliseid baktereid on apteekides müügil erinevaid ning apteeker oskab kindlasti anda parimat nõu. Kui oled pesukaitsete või öine tampoonide kasutaja, siis soovitan neist kindlasti loobuda. Päevade ajal oleks hea vahetada tampooni iga 3-4 tunni tagant või parem veel, kasutada ainult sidet või menstruaalanumat (nt MoonCup – neid saab osta apteegist või tellida internetist). Intiimpiirkonna pesemisel on soovitatav eelistada kas lihtsalt puhast vett või siis kasutada apteegis müüdavaid intiimpesuvedelikke, mis on lõhna- ja värvainetevabad. Kui tahate libestit kasutada, siis peaksite valima ilma igasuguste lõhna- ja maitseaineteta libesti. See kõik aitab tupe mikroobide tasakaalu taastada. Kui perekonnas esineb suhkruhaigust, võiks lasta üle mõõta oma veresuhkru, sest kõrge veresuhkur soodustab pärmseene kasvu. Pärmseent ei loeta sugulisel teel levivaks, kuid ta võib partnerilt vahekorra käigus üle kanduda. Kui partneril tekivad kaebused, siis vajab ta paralleelset ravi, et leevendada oma sümptomeid ja vältida haiguse tagasi kandmist oma partnerile, muidu mitte. Kui esinevad seenpõletiku ägenemised iga paari kuu möödudes, siis võiks kaaluda pikemaajalist suukaudset ravi fluconazoli kapslitega. Seda varianti saab koos oma arstiga arutada. Kui aga ägenemised on 1-2 korda aastas, siis ilmselt piisabki, kui teha ägenemise puhul ravi ja probleem möödub. Paraku aga ravimiga me ainult vähendame seene hulka ja ei saa teda likvideerida – kuna see kuulub loomulikku mikroobikooslusesse, siis mingis hulgas pärmseent jääb alati tuppe alles ja elutingimuste soodsaks muutudes võib ta jällegi hakata põletikku tekitama. Soovitan alati kaebuste tekkel arstiga ühendust võtta ja ravi teha, siis ei pea kaebuste all pikalt kannatama. Siis on ka arst alati teadlik, kui tihti ägenemised on, ja saab otsustada, milline ravim on otstarbekas.

Tupeseeni ravi

Käisin arstil ning mulle kirjutati retseptiga tupeseene ravimid. Tarvitasin need ära, kuid ma pole kindel, kas haigus täielikult kadus. Sümptomid on küll natuke kergemad, kuid püsib ebamugavustunne. Mida peaksin tegema?

Vahel võib peale ravi minna veel mõni aeg, enne kui normaalne mikrofloora tupes taastub ja enesetunne jälle normaalne on. Ravitulemused on alati paremad, kui ravi ajal suguelu ei elata. Kui nädala jooksul peale ravi asjad paremaks ei lähe, oleks soovitatav tagasi pöörduda oma esialgse arsti juurde ja oma murest rääkida. Võib olla on veel vaja teha täiendavaid analüüse, kuid selle vajalikkuse üle otsustab siis juba naistearst.

Minu peenisele, eesnaha alla on tekkinud punetav laik, mis otseselt kaebusi ei põhjusta, kuid on paari päevaga suuremaks ja punakamaks läinud. Suguhaigus on välistatud, sest olen ainult ühe partneriga olnud. Millega võib olla tegu?

Tegemist võib olla peenisepea põletikuga, mille tekitajaks võib olla näiteks trauma ( hõõrdumine ), mõni pesuvahend ( alleregiline) või teinekord kondoomi vahetamine uue vastu . Muretsemiseks ei ole põhjust, kuna olukord paraneb tavaliselt iseenesest nädalaga. Kui siiski olukord paremaks ei lähe, tasuks pöörduda arstile. Kuni 26-aastased (kaasa arvatud) noored mehed saavad tasuta pöörduda noorte nõustamiskeskusesse (mitmetes keskustes on eraldi noormeeste vastuvõtt), kuid vajadusel saab minna ka meestearsti, naha-suguhaiguste arsti või uroloogi vastuvõtule.

Minu peenisele, karvade sisse on tekkinud üks roosakas punn. Muidu teda tunda ei ole, ainult katsudes on veidi valus ja paistab ka, et ajapikku on ta veidi suurenenud. Pigistades sealt midagi ei välju. Millega võib tegu olla?

Midagi hullu ei tohiks siin olla – ilmselt on tegu naha rasunäärme ummistusega ja sellest tingitud väikese nahapõletikuga. Sageli sellised punnid mõnda aega ‘küpsevad’, mille tagajärjel võib punnist ka mäda ja natuke verd tulla. Punni ‘tühjenemise’ järel paraneb nahk tavaliselt kiiresti ja mingeid jälgi põletikust ei jää. Praegu on aga oluline, et hoiate põletiku piirkonnas naha puhta ja kuivana (peske vee ja seebiga 1-2x päevas), punnile võite aga peale määrida näiteks taruvaigusalvi, Braunovidoni-salvi või muud sarnast põletikuvastast nahasalvi (need on müügil apteegis ilma retseptita, küsima peaksite siis vahendit naha rasunäärmepõletiku vastu).

Mul on peenise otsa tekkinud valkjas-kollakat värvi eritis. Kas tegu võib olla mõne suguhaigusega? Mida teha?

Valkjas-kollakas eritis peenisest võib olla suguhaigusele viitav sümptom. Kahjuks aga ei oska ükski arst olukorda nägemata öelda, millega täpselt tegemist võib olla. Seega on vajalik pöörduda arstile, kus võetakse suguhaigustele proovid ning määratakse sellele vastav ravi. Kuni 24-aastased mehed (24.k.a) saavad tasuta pöörduda noorte nõustamiskeskusesse (mitmetes keskustes on eraldi noormeeste vastuvõtt), kuid vajadusel saab minna ka perearsti, meestearsti, naha-suguhaiguste arsti või uroloogi vastuvõtule. Kindlasti tasuks vahepealsel ajal kasutada igas vahekorras kondoomi, et vältida nii oma võimaliku haiguse levitamist kui ka uutesse haigustesse nakatumist.

Suguhaigus kartus

Olin mõni päev tagasi kaitsmata vahekorras ning kardan nüüd, et sain mõne suguhaiguse. Olen kuulnud, et sageli need ei anna ka ühtegi sümptomit, seega tahaksin igaks-juhuks testima minna. Millal peaksin minema arstile suguhaiguste teste tegema?

Iga kaitsmata seksuaalvahekord toob endaga kaasa kaks probleemi: 1) soovimatu rasedus ja 2) suguhaigus. Selleks, et kontrollida ennast sugulisel teel levivate haiguste suhtes, oleks soovitav pöörduda naistearsti vastuvõtule umbes 3-4 nädalat (või hiljem) pärast kaitsmata vahekorda. Analüüse ei ole varem soovitatav teha, kuna nad ei pruugi koheselt peale vahekorda anda õiget vastust. Kui on soov teha teste ka HIV-le ja süüfilisele, siis neid teste ei ole soovitav teha enne 3 kuu möödumist, kuna nii HIV-nakkuse kui süüfilise peiteaeg on 3 kuud. Kindlasti peaks vahepealsel ajal igal vahekorral kondoomi kasutama. Testimiseks on kuni 26-aastastel (26.k.a) parim pöörduda lähimasse noorte nõustamiskeskusesse, vanemad saavad pöörduda naiste- või nahaarstile, tasulisi teste saab kodus teha aadressilt testikodus.ee. Koos iga kaitsmata vahekorraga kaasneb ka tõenäosus rasestuda. Kui kaitsmata vahekorrast on möödas vähem kui 5 päeva, saab selle ennetamiseks võtta SOS-pilli. Neid müüaks apteekides ilma retseptita. Raseduse suhtes saab testida samuti apteegis müügil olevate rasedustestidega. Rasedustest suudab rasedust määrata kõige varem 10 päeva pärast rasestumist. Positiivse rasedustesti korral (test on positiivne kui ilmub teine triip – ükskõik kui õrnalt see ka pole) peaks kiireimas korras pöörduma naistearstile või noorte nõustamiskeskusesse.

Olin kaitsemata vahekorras ning sooviksin end suguhaiguste suhtes testida. Palun öelge, millal ma peaksin seda tegema?

Selleks, et kontrollida ennast sugulisel teel levivate haiguste suhtes, oleks soovitav pöörduda arsti vastuvõtule umbes 3-4 nädalat (või hiljem) pärast kaitsmata vahekorda. Testimiseks on kuni 26-aastastel parim pöörduda lähimasse noorte nõustamiskeskusesse , kuid testida saavad ka pere-, meeste- või nahaarstid või tasuliselt aadressil testikodus.ee. Analüüse ei ole varem soovitatav teha, kuna nad ei pruugi koheselt peale vahekorda anda õiget vastust. Kui on soov teha teste ka HIV-le ja süüfilisele, siis neid teste ei ole soovitav teha enne 3 kuu möödumist, kuna nii HIV-nakkuse kui süüfilise peiteaeg on 3 kuud. Kindlasti peaks vahepealsel ajal igal vahekorral kondoomi kasutama. Kui partner ei kasutanud ka ühtegi muud rasestumisvastast vahendit, kaasneb kaitsmata vahekorraga ka tõenäosus, et partner võis rasestuda. Kui kaitsmata vahekorrast on möödas vähem kui 5 päeva, saab selle ennetamiseks naine võtta SOS-pilli. Mida varem naine selle tableti võtab, seda kindlam on toime. Neid müüaks apteekides ilma retseptita.

Minu peenisele on tekkinud üksikud mädase sisuga punnikesed, mis näevad välja nagu vistrikud näol. Kui neid pigistada, väljub veidi mädast sisu, kuid mõne aja pärast tekivad need taas. Milles võib asi olla? Mida peaksin nendega tegema?

Antud kirjeldus vastab karvanääpsu või rasunäärme põletikule ehk sisuliselt on tegu peenise peal oleva vistrikuga. Need on üldiselt sama ohutud kui näol olevad vistrikud. Kui need väga häirivad, on võimalik neid kirurgiliselt eemaldada. Muul juhul võib need rahule jätta, sest ajapikku peaksid nad ise kaduma. Igatahes tasuks vältida nende iseseisvat katki pigistamise. Samas loomulikult on võimatu anda kindlat vastust asja arstile näitamata, seega kui olukord ikka muret teeb, on kindlam arsti vastuvõtule pöörduda.

Mulle tundub, et viimasel ajal on mul valgevoolust oluliselt rohkem tekkima hakanud, kui varem. Voolus on valkjas-hallikat värvi, mul ei esine mingit sügelust, punatust ega muid kaebusi. Kas see on normaalne? Millest see põhjustatud on?

Valgevoolus niisutab ja kaitseb tuppe ning ta on vajalik tupe loomulikku keskkonna säilitamiseks. Valgevooluse hulk ja iseloom muutuvad seoses menstruatsioonitsükli erinevate faasidega. Vahetult pärast menstruatsiooni on tupes suhteliselt vähe voolust, see on tihedam ja piimjas. Menstruatsioonitsükli keskel, umbes ovulatsiooni ajal, kui hormoonide hulk järsult tõuseb, muutub voolus rohkemaks, klaasjaks ja elastseks. Pärast ovulatsiooni muutub voolus jällegi tihedamaks ja piimjaks. Vahel võivad näiteks pesukaitsmed, hügieenisidemed ja tampoonid suurendada vooluse eritumist või kui on äsja alustatud hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamist, võib ka voolus suureneda. Seksuaalse aktiivsuse korral võib suurenenud valgevoolus viidata rasedusele või ka günekoloogilisele põletikule. Haiguslike muutuste korral erineb tupevoolus normaalsest värvi, konsistentsi ja lõhna poolest. Selliste muutuste korral peaks pöörduma naistearsti vastuvõtule. Väga oluline on hügieen. Soovitav on pesta suguelundeid regulaarselt iga päev leige veega või kasutada selleks spetsiaalseid intiimpesuks ettenähtud seepe, mis on müügil apteekides. Seebi või dušigeeli kasutamist tuleks vältida ja tuppe ei ole vajalik ega ka soovitav pesta seestpoolt. Pesu on õige vahetada iga päev ja kanda tuleks puuvillaseid aluspükse, kuna need lasevad õhku läbi. Erinevatel tüdrukutel/naistel võib vooluse hulk olla erinev. Osadel naistel ongi lihtsalt rohkem tupevoolust, ilma, et oleks tegemist põletikuga. 

Viimasel ajal on mul esinenud valu urineerimas käies ning natuke ka seemnepurske ajal. Millest see võib olla tekkinud?

Valu urineerimisel ja/või seemnepurskel võib viidata põletikule kuseteedes. Sageli võib selle põhjustaja olla mõni sugulisel teel leviv haigus. Kindlam on pöörduda arsti juurde kontrolli, et teha analüüsid ja määrata vajalik ravi. Kuni 24-aastased mehed (24.k.a) saavad tasuta pöörduda noorte nõustamiskeskusesse (mitmetes keskustes on eraldi noormeeste vastuvõtt), kuid vajadusel saab minna ka perearsti, meestearsti, naha-suguhaiguste arsti või uroloogi vastuvõtule või kasutada tasulist testikodus.ee teenust.

Mul on mure oma voolusega. Nimelt on mul tekkinud väga halva lõhnaga, natuke kala lõhna meenutav voolus. Pesemine selle vastu ei aita, sest hais tekib uuesti juba paar tundi pärast pesemist. Mis selle võib põhjustada? Kuidas seda välja ravida?

Võimalik, et tegemist on bakteriaalse vaginoosiga, mis on sisuliselt tupe mikroobitasakaalu häire. Bakteriaalne vaginoos (BV) on sageli esinev tupe mikroobikoosluse häire, mille puhul tuppe normaalselt asustavate piimhappebakterite hulk väheneb ja teatud bakterite (ladina keeles Gardnerella, Bacteroides jt.) osakaal suureneb. BV tekkepõhjused on ebaselged. On teada, et see ei ole seksuaalsel teel ülekantav, kuna seda esineb ka seksuaalelu mitte elanud naistel ning see võib paraneda iseenesest, sõltumata seksuaalvahekordadest. Teadaolevalt võivad soodustada tupe mikroobikoosluse muutumist ja bakteriaalse vaginoosi avaldumist külmetushaigused, stress, hormonaalsed häired või kaasnevad muud haigused. Umbes pooltel juhtudel ei tekita BV kaebusi, ülejäänud pooltel juhtudel tekib rohkenenud halvalõhnaline (kala lõhna meenutav) tupevoolus. Kui esinevad kaebused, siis ravitakse bakteriaalset vaginoosi kas tuppe asetatavate küünlade või suu kaudu võetavate tablettidega, mida kirjutab välja arst. Enamasti pole partneri ravimine vajalik. Alati ravitakse bakteriaalset vaginoosi enne kirurgilisi günekoloogilisi operatsioone. BV ravitakse alati ka raseduse ajal. Igatahes võiks olukorra täpsustamiseks ja vajaliku ravi saamiseks pöörduda naistearstile. Kuni 26-aastased (26.k.a) saavad seda teha tasuta noorte nõustamiskeskustes.

Minu intiimpiirkonda on viimase kuu jooksul tekkinud mitmed pisikesed nahavärvi vohandid/tüükad. Millega võib olla tegu? Kas tegu on mingi suguhaigusega? Kas neid saab kuidagi eemaldada?

Inimest nägemata on küll raske kindlalt midagi öelda, aga kirjelduse järgi tunduvad need olevat kondüloomid, mida põhjustab HPV-viirus. HPV ehk inimese papilloomiviirus (inglise keeles human papillomavirus, sellest ka lühend) on üks väga väheseid haigustekitajaid, mis on suuteline tungima läbi terve, vigastamata naha. See omakorda tähendab, et papilloomiviiruse vastu end kaitsta on üsna raske, lisaks jääb ta organismi sageli terveks eluajaks. HPV-d on üle 100 erineva tüübi, osad neist põhjustavad kondüloome, teised suurendavad emakakaela vähi riski. Kondüloomid kujutavad endast suguelunditele tekkivaid lillkapsataolisi vohandeid. Need tüükad on valutud ja võivad iseeneslikult kaduda ka ilma ravita (olulist sügelust ja kipitust nad põhjustada ei tohiks). Kui need siiski ei taandu, saab kondüloomide raviks kasutatakse esimese valikuna ravikreeme ja lahuseid. Kui ravimid ei toimi, tulevad kõne alla teised meetodid nagu külmutamine, põletamine või laserravi. Viimase võimalusena võib neid ka kirurgiliselt eemaldada. Tavaliselt siiski nii kaugele minema ei pea ja ravimite abiga saab probleemist ilusasti lahti. Ravi puhul on oluline meeles pidada, et see ravib ainult sümptomeid ja HPV ise jääb organismi alles. Enamasti õnneks ei tekita see korduvaid probleeme. Enamikel inimestel, kel viirus esineb, ei teki kondüloome iialgi. Ka pole põhjust muretseda nakatumise pärast, sest seda viirust saab ka tiheda nahakontakti kaudu, mitte ainult seksuaalsel teel ja nakatumine võis toimuda juba aastaid tagasi. Kui kondüloomid esinevad, siis nakatub partner ka üsna tõenäoliselt, kuid ka temal ei pruugi, nagu enamikel, kunagi kondüloome tekkida. Kondoom vähendab nakatumise võimalust, kuid ei hoia seda täielikult ära. Seetõttu oleks mõistlik kõigepealt teha ravi aktiivsete kondüloomide vastu, mis konkreetsesse viirusetüvesse nakatamiseriski vähendab. Kaaluda võiks ka HPV-vaktsiini, mis küll kahjuks on tasuline, kuid pakub kaitset levinumate HPV tüvede vastu. Suure tõenäosusega, kui teie partneril on enne olnud partnereid, on ka tema nakatunud vähemalt ühe papilloomiviiruse tüvega 100st. Niisiis on sellesse nakatumist väga raske ära hoida, sest viirus on väga levinud. Seetõttu tuleb HPV-sse suhtuda paljuski samamoodi kui herpesega nakatumisse – viirus jääb organismi eluks ajaks, võib vahel anda kaebusi (herpese puhul villid, HPV puhul kondüloomid), kaebuste tekkel saab edukalt rakendada leevendavat ravi. Kuigi viirust hävitavat ravi siiani ei tunta, siis õnneks pole ta ka kuigi ohtlik. Sellegipoolest tuleks kindlasti diagnoosi kinnitamiseks ja vajadusel ravi saamiseks naistearstile pöörduda. Kuni 26-aastased (26.k.a) saavad seda teha tasuta noorte nõustamiskeskustes.

Minu peenisele ja kubemepiirkonda on kasvanud naha värvi, veidi liigliha meenutavad vohavad ehk tüükalaadsed asjad. Millest need tekkinud on? Kas tegu on mingi suguhaigusega? Kas neid saab ka kuidagi eemaldada?

Inimest nägemata on küll raske kindlalt midagi öelda, aga kirjelduse järgi tunduvad need olevat kondüloomid, mida põhjustab HPV-viirus. HPV ehk inimese papilloomiviirus (inglise keeles human papillomavirus, sellest ka lühend) on üks väga väheseid haigustekitajaid, mis on suuteline tungima läbi terve, vigastamata naha. See omakorda tähendab, et papilloomiviiruse vastu end kaitsta on üsna raske, lisaks jääb ta organismi sageli terveks eluajaks. HPV-d on üle 100 erineva tüübi, osad neist põhjustavad kondüloome, teised suurendavad naisel emakakaela vähi riski ja meestel väga-väga harva peenise vähi riski (1 juht miljonist). Kondüloomid kujutavad endast suguelunditele tekkivaid lillkapsataolisi vohandeid. Need tüükad on valutud ja võivad iseeneslikult kaduda ka ilma ravita (olulist sügelust ja kipitust nad põhjustada ei tohiks). Kui need siiski ei taandu, saab kondüloomide raviks kasutatakse esimese valikuna ravikreeme ja lahuseid. Kui ravimid ei toimi, tulevad kõne alla teised meetodid nagu külmutamine, põletamine või laserravi. Viimase võimalusena võib neid ka kirurgiliselt eemaldada. Tavaliselt siiski nii kaugele minema ei pea ja ravimite abiga saab probleemist ilusasti lahti. Ravi puhul on oluline meeles pidada, et see ravib ainult sümptomeid ja HPV ise jääb organismi alles. Enamasti õnneks ei tekita see korduvaid probleeme. Enamikel inimestel, kel viirus esineb, ei teki kondüloome iialgi. Ka pole põhjust muretseda nakatumise pärast, sest seda viirust saab ka tiheda nahakontakti kaudu, mitte ainult seksuaalsel teel ja nakatumine võis toimuda juba aastaid tagasi. Kui kondüloomid esinevad, siis nakatub partner ka üsna tõenäoliselt, kuid ka temal ei pruugi, nagu enamikel, kunagi kondüloome tekkida. Kondoom vähendab nakatumise võimalust, kuid ei hoia seda täielikult ära. Seetõttu oleks mõistlik kõigepealt teha ravi aktiivsete kondüloomide vastu, mis konkreetsesse viirusetüvesse nakatamiseriski vähendab. Kaaluda võiks ka HPV-vaktsiini, mis küll kahjuks on tasuline, kuid pakub kaitset levinumate HPV tüvede vastu. Suure tõenäosusega, kui teie partneril on enne olnud partnereid, on ka tema nakatunud vähemalt ühe papilloomiviiruse tüvega 100st. Niisiis on sellesse nakatumist väga raske ära hoida, sest viirus on väga levinud. Seetõttu tuleb HPV-sse suhtuda paljuski samamoodi kui herpesega nakatumisse – viirus jääb organismi eluks ajaks, võib vahel anda kaebusi (herpese puhul villid, HPV puhul kondüloomid), kaebuste tekkel saab edukalt rakendada leevendavat ravi. Kuigi viirust hävitavat ravi siiani ei tunta, siis õnneks pole ta ka kuigi ohtlik. Sellegipoolest tuleks kindlasti diagnoosi kinnitamiseks ja vajadusel ravi saamiseks arstile pöörduda. Kuni 24-aastased mehed (26.k.a) saavad tasuta pöörduda noorte nõustamiskeskusesse (mitmetes keskustes on eraldi noormeeste vastuvõtt), kuid vajadusel saab minna ka meestearsti, naha-suguhaiguste arsti või uroloogi vastuvõtule Partneriga tuleb probleemi lahenemiseni kindlasti kasutada kaitsevahendit.

Genitaalherpes

Mul on diagnoositud genitaalherpes. Olen iga kord, kui villikesed hakkavad uuesti tekkima, võtnud arsti poolt määratud ravimeid ning saanud nendest abi. Kahjuks aga lööb herpes mul mõne aja pärast uuesti välja. Miks see mul nii sageli tekib? Kas on veel midagi, mida saab raviks teha?

Herpest ei ole kahjuks võimalik täielikult välja ravida, leevendada saab vaid sümptomeid, viirus ise jääb organismi püsima. Kahjuks võib herpes tõepoolest hakata korduma lühema või pikema aja vältel. Tavaliselt ägeneb herpesviirus kui organism nõrgeneb ja organismi vastupanuvõime väheneb – nt haigestumine, stress, üleväsimus, seksuaalvahekord ja naistel ka menstruatsioon. Tavaliselt esineb herpese ägenemist harvem juhul, kui inimene on puhanud, toitub tervislikult, tal on hea enesetunne jne. Kasu võib olla ka organismi immuunsust tõstvatest preparaatidest. Ravimid, mis herpese raviks välja kirjutatakse, aitavad viiruse kulgu oluliselt kergendada või ennetada haigusnähtude teket. Juhul, kui haiguse ägenemised muutuvad väga sagedaseks, tasub murega ikka arstile pöörduda. Võimalik, et siis otsustab arst määrata nn supressioonravi, mille puhul võetakse ravimeid mingil perioodil iga päev, et vältida haigusnähtude teket. Kui eluviisi muutused ei aita, siis peaksid pöörduma ikkagi oma arsti vastuvõtule ja temaga edasise suhtes nõu pidama.

Klamüüdia

Minu partneril tuvastati klamüüdia. Olime enne testimis olnud ka kaitsmata vahekorras. Arst andis talle kaasa ravimid, mida saaksin ka mina võtta. Kas peaksin neid kohe võtma või käima igaks-juhuks enne testimas?

Kui sinu partneril avastati klamüüdia, siis on tõesti kõige targem alustada ravi kohe. Klamüüdia ei annagi sageli sümptomeid ja kui see leitakse, siis tavapärane praktika on see, et ravi kirjutatakse ka partnerile. Praegu ei ole mõttekas arsti juurde minna, kuid kindlasti on vajalik järelkontroll 6 nädalat peale ravi. Kogu ravi ajal peaks partneriga kondoomi kasutama, et vältida teineteise uuesti nakatamise.

Olin mõned korrad olnud kaitsmata vahekorras, kuid ei tunne, et mul enesetundes miski pärast seda halvenenud oleks. Kas on ka võimalik olla mõnda suguhaigusesse nakatunud siis, kui ma ise mitte midagi ei tunne ega näe?

 

Küsi nõu Küsi nõu