#igapäevloeb

Päevadest rääkimine ei peaks olema tabuteema ning keegi ei peaks kannatama lihtsalt seetõttu, et nende keha teeb seda, mida nende keha tegema peab.

Päevadest rääkimine ei peaks olema tabuteema ning keegi ei peaks kannatama lihtsalt seetõttu, et nende keha teeb seda, mida nende keha tegema peab.

Kampaania

Paljude noorte naiste jaoks on menstruatsioon igakuine võitlus nii iseenda ja ka sotsiaalse eluga. See on küll osa naiseks olemisest, kuid ometigi tekitab küsimusi, miks elame olukorras, kus 36% Eesti neidudest tunnevad menstruatsiooni saabudes segadust ja piinlikkust ning 1 tüdruk 10st jääb menstruatsioonivahendite puudumise tõttu lausa koolitegevusest kõrvale?

Koostöös Punase Risti ja Eesti Seksuaaltervise Liiduga alustab Always 1. oktoobrist kampaaniat #igapäevloeb, et toetada vähekindlustatud neidusid Eestis hügieenivahenditega. Always annetab igalt kampaaniaperioodil tehtud hügieenisideme paki ostult ning ka sotsiaalmeediapostituselt, kus on kasutatud teemaviidet #igapäevloeb, ühe sideme ka Eesti abivajajatele neidudele, et tüdrukud ei peaks oma tavapärastest tegevustest kõrvale jääma ega häbi tundma.

Hügieenivahendid jõuavad abivajajateni läbi Eesti Punase Risti ja Eesti Seksuaaltervise Liidu.

Menstruatsioon ei ole tabuteema

Mentsruatsioonist rääkimine on siiani suuresti tabuteema, kuid see ei peaks nii olema. Sellest ei julgeta avatult rääkida ning see süvendab veelgi menstruatsioonivahendite puuduses kannatavate tüdrukute probleemi, lisades vahendite puudumisele veel ka häbi- ja piinlikkustunde. Näiteks selgus P&G ettevõttele kuuluva Alwaysi läbi viidud uuringust, et 1/3 uuringus osalenud noortest kirjeldas esimest menstruatsiooni sõnaga “piinlik”*.

„Menstruatsioon ei peaks olema piinlik. Piinlik on pigem see, et meil on 2021. aastal endiselt ebamugav tavapärasest elu osast rääkida. Piinlik on ka see, et meil on endiselt noori, kellel puudub ligipääs eelistatud menstruatsioonivahenditele,“ ütles Eesti Seksuaaltervise Liidu president ja naistearst Jaana Below.

Ta lisas, et menstruatsioonivahendite puudumisega ning seetõttu ka päevade pärast koolist kõrvale jäämisega puutuvad küll paratamatult rohkem kokku vähemkindlustatud noored, kuid lisaks tulevad mängu ka päevad kui tabuteema. „Noored ei julge sellest lihtsalt rääkida ning tunnevad sellega seoses piinlikkust. Ka see mängib suurt rolli selles, kas ja kui vabalt ollakse valmis menstruatsioonivahendite puudumisega seoses abi küsima,“ selgitas ta.

* Procter & Gamble viis küsitluse läbi 2019. aastal naiste hulgas vanuses 18-25. Online-küsitlusel oli 244 vastajat.

Kuidas aidata?

Selleks, et aidata menstruatsioonist rääkimist ühiskonnas normaliseerida, saab igaüks enda panuse anda:

1. Aita murda tabuteemat – räägi avatult enda sõprade ja tuttavatega,jaga oma kogemust või avalda toetust sotsiaalmeedias kasutades teemaviidet #igapäevloeb. Iga #igapäevloeb teemaviitega postituse pealt toetab Always abivajajaid.

2. Soetades kampaaniaperioodil 1.10.2021-5.10.2021 Alwaysi hügieenisidemeid annetab Always iga paki ostu pealt sideme abivajajatele neidudele.

3. Märka inimesi enda ümber ning ole neile vajadusel abiks!

Küsi nõu Küsi nõu